rss      tw      fb
Keres

Hende: megőrzendő érték a magyar katonák afganisztáni tapasztalata

MTI 2013. június 28., péntek 16:39

A magyar katonák afganisztáni harctéri tapasztalata, felkészültsége olyan értéket jelent, amelyet hosszú távon meg kell őriznie a magyar haderőnek - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken a szolnoki helikopterbázison, a misszióból hazatérő kontingensek visszafogadó ünnepségén.

Hende Csaba beszédében megköszönte az afganisztáni szolgálatból hazatérő katonáknak, hogy vigyáztak magukra, egymásra és olykor rá is, amikor a helyszínen tájékozódott a misszió munkájáról. Hangsúlyozta: a magyar katonák a tíz éve tartó afganisztáni szerepvállalás során elismerést szereztek a nemzeti lobogónak és jó hírét vitték a magyar haderőnek.

A miniszter kiemelte: a misszió résztvevői egy másik bolygónak tűnő helyen, rendkívül nehéz körülmények között szereztek harci tapasztalatokat. Külön elismerését fejezte ki a különleges műveleti kontingens keretei között szolgálatot teljesítőknek, akik közvetlenül együttműködve az Egyesült Államok haderejével számos amerikai bajtársuk életét mentették meg "olyan cselekmények részeseként, amelyekhez foghatóval magyar katona a második világháború óta nem találkozott".

Hende Csaba szólt arról is, hogy az afgán missziónak köszönhetően egyre több olyan katonája van Magyarországnak, akinek valós harci tapasztalata van. Úgy fogalmazott: harcértékben ma már össze sem hasonlítható a magyar honvédség a tíz évvel ezelőtti önmagával.

Rámutatott arra, ez a gyakorlati tudás olyan érték, amelyet hosszú távon meg kell őrizni és tovább kell adni, hogy néhány éven belül ne merüljön feledésbe. Hozzátette, e felkészültség jelentőségét a katonák közelmúltbeli árvízi helytállása is bizonyítja, amely "történelmi sikere az országnak és a magyar honvédségnek egyaránt". Ezek a hetek megmutatták, hogy "hazánk erős és haderőnk is az", nem elsősorban technikai felszereltsége, sokkal inkább katonáinak elkötelezettsége miatt - zárta gondolatait a tárcavezető.

Hende Csaba ezt követően Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével és Domján László vezérőrnaggyal, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetőjével elismeréseket adott át az Afganisztánból hazatérő katonáknak. Közülük többen is a műveleti területen, tűzharcban tanúsított helytállásukért vehették át a 2010-ben a miniszter által alapított, kardokkal ékesített szolgálati jelet.