rss      tw      fb
Keres

Kulturális kérdések

(Deutsch tamás az ATV-ben)


Deutsch Tamással Dési János beszélget az ATV stúdiójában. Megtudjuk, ő a házigazdája egy kiállításnak Brüsszelben, Páva Zsolttal közösen, mivel a kiállítás a Pécs Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeihez kapcsolódik. Művészek alkotásainak fényében sütkérezhet tehát két politikus, oldott társalgást hallhatunk a kultúra képviseletének fontosságáról, szépségeiről, nemes voltáról - ahogy ez Európában szokásos.

A beszélgetés hirtelen fordulatot vesz a Jobbik és Európa viszonyának firtatása kapcsán, amelynek summázata a vendég részéről annyi, hogy azok csak jelentéktelen szerepet játszanak e téren. Ám távolodunk az európai kultúrától – és nemcsak mint témától –, amikor a Jobbik ügyében a „mi a helyzet itthon, sőt, mi lesz a választások után?” kérdésre adott válaszok következnek.

Holmi határozott elhatárolódást ugyanis a riporter is, mi is hiába vártunk. Csak azt kapjuk, amit már kívülről fújunk: a Fidesz választási stratégiája - és nem taktikája, pontosít Deutsch - az, hogy minél nagyobb választási győzelmet érjen el. Csak memóriafrissítésként említjük, mert ez maga a program is : Kis többség, kis változás – nagy többség, nagy változás”

A minél nagyobb többség, annál mélyebb változás emlegetésénél a riporternek beugrik, hogy sokan éppen emiatt aggódnak. Debreczeni József Arcélek című könyvét hozza példának, mint az aggodalmak elég alapos elemzéseken alapuló összefoglalását.

Debreczeni József mindentől fél, ami Fidesszel kezdődik, de Debreczeni Józsefnek el kell menni a házorvosához” – kezdi meg „érdemi” válaszát az Európai Parlamenti képviselője, aki most éppen a kultúra hazai követe is Európában. „Ez már a paranoiának az a mértéke, amely mérték esetén, ha még mindig lenne OPNI*, akkor könnyen lehet, hogy oda beutalót kapna” – véli Deutsch Debreczeniről. Természetesnek tartja, hogy itthon lehet így nyilatkozni, következmények nélkül, a Fidesz politizálásáról markáns kritikát megfogalmazó politológusról és publicistáról. Deutsch a kirohanás végén megnyugtatja Dési Jánost, hogy őt, mint ahogy természetesen önmagát is, józan gondolkodású embernek tartja, így nekik nem érdemes szót vesztegetniük ilyen emberekre és könyvekre.

Nekünk meg jó lesz hozzászoknunk, hogy vita és érvek helyett a hivatkozási alap ezentúl a józan gondolkodás, a „józan ész” lesz, és ahhoz is, hogy lesz, aki megmondja, mit kell értenünk ezen.

A kultúra kapcsán indult beszélgetés végén politikai kultúrából is leckét kaptunk, hogy kapiskáljuk, mit jelent a mély változás, s hogy leszünk mi még nagyon mélyen is.

* Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!