rss      tw      fb
Keres

Öngyilkosságba kergettek egy meleg diákot egy titokban felvett szexvideóval New Jerseyben

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 23:22

Öngyilkosságot követett el egy 18 éves New Jersey-i diák, miután kollégiumi szobatársa egy webkamera segítségével kijátszotta a világhálóra a fiú homoszexuális együttlétét.

Tyler Clementi szeptember 22-én tűnt el, miután a Facebookon hátrahagyott egy rövid búcsúüzenetet. Mobiltelefonját és tárcáját a New Yorkot New Jersey-vel összekötő George Washington hídon találták meg. Holttestét szerdán emelték ki a Hudson folyóból, és csütörtökön azonosították hivatalosan.

Amikor Clementi szeptember 19-én megkérte a szobatársát, Dharun Ravit, hogy engedje át neki közös szobájukat egy szerelmi együttlét erejéig, az utóbbi egy webkamerát rejtett el a helyiségben, majd az ott felvetteket egy rövid Twitter-üzenet kíséretében feltette az internetre.

Szeptember 21-én Ravi már előre jelezte a világhálón, hogy "igen, a dolog ismét megtörténik majd", és felhívta az érdeklődőket, hogy 9.30 és éjfél között maradjanak a képernyők előtt.

Másnap Clementi, mielőtt eltűnt volna, ennyit írt ki a Facebookra: "leugrok a gw hídról sajnálom". Az öngyilkosságot elkövetett fiatalembert ígéretes leendő hegedűművésznek tartották.

Ravi és tragikus kimenetelű "ugratásban" szintén részt vett barátnője, az ugyancsak 18 éves Molly Wei ellen személyiségi jogok megsértése címén indult eljárás. Elítéltetésük esetén akár öt évi szabadságvesztés is kiszabhatnak rájuk. Paul Callan professzor, a Seton Hall Egyetem médiajog-szakértője szerint a pár ellen súlyosabb bűncselekmény elkövetése miatt is vádat emelhetnek, ha kiderül, hogy tettük indítéka a homofóbia volt.

Ravi 25 ezer dollár óvadék fejében szabadlábon védekezhet.

Clementi, Ravi és Wei a Rutger Egyetem elsőéves diákjai voltak.