rss      tw      fb
Keres

Zsidó hírügynökség: Európa minden részéből rabbik százai érkeznek Budapestre
Az EJP (Európai Zsidó Sajtóügynökség) Több száz rabbi gyűlik össze Budapesten az országban újjáéledt antiszemitizmus elleni harc részeként címmel közölt jelentést.Brüsszel (EJP) – A Magyarországon újjáéledt antiszemitizmus elleni tiltakozás és harc részeként az Európai Rabbinikus Központ (European Rabbinical Center) úgy döntött, hogy kétévenként tartott közgyűlését Budapesten rendezi meg márciusban.


A konferencia, amelyet a magyar kormánnyal együttműködve szerveznek meg, március 24–25-én lesz, és Európa minden részéből rabbik százai vesznek részt rajta, David Lau és Jichak Joszef izraeli főrabbik, valamint a magyar kormány több tagja mellett.


„Nem könnyű Magyarországon zsidónak lenni 2014-ben. Az elmúlt néhány évben az országban jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma. Rutinná lettek a súlyos gyújtogatások, erőszakos támadások és vérvádak. A konferencia célja, hogy támogatást nyújtsunk a zsidó közösségnek” – mondta Meta Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabinikus Központ és az Európai Zsidó Szövetség (EJA) vezetője.


Magyarországon mintegy 80 ezer zsidó él.


A szélsőjobboldali és antiszemita magyar Jobbik párt az utóbbi időben nagy lendületet vett az ország utcáin és a parlamentben is, ahol több fasiszta törvényt indítványozott, és verbálisan sértegetett több kisebbséget, köztük a romákat és a zsidókat.


A helyi zsidó közösséggel szembeni kihívásként ez a párt a hétvégén bejelentette, hogy politikai gyűlést tart Esztergom városában, egy olyan épületben, amely valaha zsinagóga volt.


A márciusi konferencia részeként a magyar kormány saját megemlékezéseivel párhuzamosan emlékünnepséget tart abból az alkalomból, hogy 70 éve történt a magyar holokauszt, amelyben több százezer zsidót gyilkoltak meg.