rss      tw      fb
Keres

Harangszóval ment nyulászni




Mint titkárságvezetője, Widermann Helga Sakk és póker című könyvéből kiderül, Matolcsy György 2011 őszén, ebédelés közben mintegy mellékesen elmondta a Goldman Sachs bankárjainak, hogy reggel közölték az IMF-delegációval, tárgyalásokat kezdeményeznek a Nemzetközi Valutaalappal.


Amikor az akkori nemzetgazdasági miniszter ezt a bejelentést tette, az ország csődközeli helyzetben volt, az euró árfolyama elérte a 316-os szintet. A tárgyalás felvételének hírére – délután négy körül – a forint lényegesen erősödni kezdett. Komoly nyereséghez juttatva ezzel azokat a titokzatos befektetőket, akik már kora délután erre spekuláltak.


Matolcsy miniszter mindebből pengeéles ésszel levonta a következtetéseket, hogy „a nagy nemzetközi befektetők életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen”.


Most már csak az nem világos, vajon az akkor éppen a nemzetgazdaságért felelős miniszter és/vagy a titkárságvezetője miért nem érti az összefüggéseket a nagy garral bejelentett belső információ és az ország helyzetének komoly károkat okozó forintvásárlások között.


A könyv címét én mindenesetre Csapdlecsacsira változtatnám. A sakkhoz és a pókerhez ugyanis olyan analitikus elme szükséges, amely legalább minimális mértékben képes a másik fél gondolkodásának az átlátására.