rss      tw      fb
Keres

Standard: Orbán szerint a másik megértését célzó szándék a gyengeség jele
A Der Standard című bécsi lap II. Orbán és a magyarok: Ellenségkép nélkül nem megy címmel közölte Josef Kirchengast kommentárját. Orbán tudja, hogy az európai értékkódex lényegében nem összeegyeztethető azzal, ahogyan ő értelmezi a politikát.


A kormányok nem az égből potyognak, és a politikusok nem más csillagról jönnek. Orbán Viktor, akit a budapesti parlament éppen újabb négy évre miniszterelnökké választott, mindenekelőtt azért olyan sikeres, mert úgy tud zongorázni a magyar néplelken, mint senki más.


Amikor Orbán „a tettek és a cselekvések érájának” folytatását ígéri, akkor mindenki tudja, hogy ez mit jelent: a teljesen a személyére szabott hatalmi rendszer további megszilárdítását. Aki ebben részt vesz, az profitálhat belőle akár ha csak érzelmileg is, mert a nagy nemzeti közösséghez tartozik; aki szembehelyezkedik vele, az majd meglátja, hová jut.


Megértés, vagy egyenesen békülés a mélyen megosztott magyar társadalomban? Addig nem, amíg Orbán dirigál. „A konszolidáció a gyávaság jele lenne” – mondta pártja parlamenti frakciója előtt. Orbán számára a külső és belső ellenségkép a politikai életelixír. A másik megértését célzó szándék – csupán a gyengeség jele.


Az Európai Unió nem véletlenül tartozik Orbán kedvenc ellenségképeihez. Tudja, hogy az európai értékkódex alapjaiban összeegyeztethetetlen azzal, ahogyan ő értelmezi a politikát. Ez lényegben a hatalmi ágak demokratikus megosztásának felszámolását jelenti. És ezt legalábbis a magyarok relatív többsége nem is találja olyan rossznak.


Ha Orbán úgy folytatja, mint eddig – és ez iránt a bejelentése után semmi kétely sem lehet – akkor sokan azok közül, akik ma még ujjonganak a Brüsszel elleni támadásai hallatán, talán mégis nagyon fognak majd örülni annak, hogy Magyarország az Európai Unió tagja. Arra nézve, hogy ellenkező esetben hová vezethetne az út, hasznos jelzéseket találhatnak Recep Tayipp Erdogan Törökországában, vagy Vlagyimir Putyin Oroszországában.