rss      tw      fb
Keres

Nem frakciózunk!




Tarlós főpolgármester úgy látja, hogy 2019-ben az általa perspektivikusan alkalmasnak tartott fiatal várospolitikus, Kocsis Máté vehetné át a királyságát, a magyar fővárost.


A trónörökös már mutogatja is oroszlánkörmeit. Most éppen egy kivételes szervezőkészségről tanúskodó javaslattal állt elő: ne legyenek frakciók a fővárosi közgyűlésben. Azzal érvelt, hogy a közgyűlés harminchárom tagjából húsz amúgy is kerületi polgármester, az érdekek tehát nem pártpolitikai alapon, hanem területenként szerveződnek.


Figyelemreméltó ötlet, és nemcsak azért, mert a közgyűlés munkáját eleve úgy képzeli, mint húsz polgármester marakodását a konc fölött. Fontosabb a megbonthatatlan egység megteremtésének a koncepciója. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy az MSZMP-ben szigorúan büntették a „frakciózást”. Ezen azt értették, amikor egyes csoportok bizonyos kérdésekben másként vélekedtek, mint ahogy azt a Központi vagy a Politikai Bizottság direktívái előírták. Büntetésként pártfegyelmi, makacskodás esetén kizárás járt érte. Magának a lehetőségnek a megszüntetése azonban még a szocialista egységpárt vezetőinek sem jutott eszébe.


Igaza van Tarlós főpolgármesternek: Kocsis Máté méltó utódja lesz a trónon. Erre nemcsak perspektivikusan, hanem máris alkalmas, hiszen egyetlen huszárvágással megteremtette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a fővárosban.