rss      tw      fb
Keres

Kocsonyafarsang idején

 

Tessék csak, tessék! Katonáknak, nyugdíjasoknak, diákoknak százszázalékos a kedvezmény, a többieknek ingyenes a belépés! A 13 éven át sok szép napot látott miskolci Kocsonyafesztivál eltűnt a téli ködben, de sebaj, van másiiiik! Ez volt a szándék. Új tulajdonos, új név, kicsit (sokkal) drágább, de legalább a miénk. (Miénk?) Úgy hívják: Kocsonyafarsang.

Ezt is lenyúlták a Fideszes városvezetés hathatós közbenjárásával, kitúrták az ötletgazda-tulajdonos Rózsa Editet, akárcsak a Borsodi Sörfesztivál vagy a Régiségvásár esetében. De ki gondol már ezekre? Senki. Ahogyan a kutyát sem érdekli, mi folyik a városi közgyűlésben Kocsonyafarsang csütörtökjén. Pedig kifogástalan adrenalinszint- és vérnyomásemelő impulzusokat kapna az, aki végignézné, mi folyik itt. Valóságos farsangi bál, állati jelmezbe öltözött résztvevőkkel. Felejthetetlen élmény! Hát tessék csak, tessék, hölgyeim és uraim!

Egyesek, akár a sakálok, táguló orrlyukkal loholnak a zsákmányhoz, ez esetben a miskolci önkormányzat pulpitusához, mellsőjükkel megtámaszkodnak, nyakukat kinyújtják, és villogó tekintettel próbálják majmolni az oroszlánüvöltést.

Mindegy, mi van a terítéken, marcangolják, tépik, hogy végül ugyanazt a pár csontot vethessék oda az őket bámulóknak.

Combcsont: a cigányok, a mélyigénytelenségben élők az okai annak, hogy itten nem haladunk semmire. Nem segíteni kell őket, már így is százmilliárdokat öltek az úgynevezett felzárkóztatásba a balliberálisok, és mi lett az eredménye? Semmi. És most megint pénzt akar a városvezetés a tavaly indult Jelenlét programra? A mélyigényteleneknek a Lyukóban, a számozott utcákban meg az Avason? Pénzkidobás. Már megint a dolgozó magyar emberek zsebéből veszünk el! Nem, nem és nem!

Lábszárcsont: a törvényeket be kell tartani, aki nem fizeti a rezsit, meg kell büntetni, mert ezek mind a szorgalmas, városukért vért-verejtéket áldozó magyar embereken élősködnek. Ennek véget kell vetni! Rend, fegyelem, közbiztonság.

Gerinc: A megélhetésiek hagyják csupaszon szaladgálni a gyerekeiket télvíz idején, a gyerekeket el kell venni tőlük! Ezeknek az udvar a WC. Nem művelik a kertjeiket. A szónok megidézi paraszt nagyapját, aki viszont művelte, mert jó magyar volt. Ezek itt a segélyekből meg mindenféle juttatásból élnek, mint Marci Hevesen, tékozolnak, taxival járnak a Lyukóból bevásárolni! Tessék betartatni a törvényt, tessék megbüntetni mindet, nem segélyt osztogatni!

 

Ahonnan „taxival járnak” bevásárolni – abcúg/Hajdú D. András*


A kétharmad képviselői, akár a papagájok, megrázzák kopottas tollaikat, a mikrofon elé röppennek, fölfújják magukat, hátha így sasnak vagy legalább sólyomnak látszanak.

Nekik azonban elég, ha ők így hiszik. Méltóságteljességet mímelve, a hatalmasok gőgjének magaslataiból osztják az észt. Hiszen csak és csakis ők tudják, hogyan kell vezetni a várost, igazságosan elosztani a pénzt, mi a különböző helyzetekre érvényes erkölcsi mérce, és egyáltalán: hányszor szabad levegőt vennie bárkinek.

A Jobbikhoz dörgölőzve elfütyörészik a „vérrel és verejtékkel dolgozó magyar ember” nótáját, majd a ragadozó közelségétől megriadva fölröppennek: igenis kell az a nyolcvanmilliós városi támogatás a Jelenlét közösségi programra. Aztán azonnal bevetik az elmaradhatatlan károgást az emúttnyócévről: „a szocialisták telepítették be a fészekrakókat és óóóriási adósságot hagytak, melyet azóta is cipelnénk, ha a kormány át nem vállalja a 36 milliárdos terhet.”

A tények kedvéért: a fészekrakós ügyet fehérgalléros bűnözőknek „köszönhetik” a miskolciak. Bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás miatt született ítélet a szervező ügyvéd és társai ellen. A fő vádlottak egyike magától Pelczné Gál Ildikótól bérlete az irodáját. Gyakorlatilag felfüggesztett börtönt vagy pénzbírságot kaptak. Ki várt mást?

Az óóóriási adósság 99 százaléka fejlesztési hitel volt, ez adta többek között a 40 milliárdos villamosprojekt fedezetét, a belváros megújítását szolgáló Integrált Városfejlesztési Stratégia és a 15 ezer lakást érintő panelprogram önerejét. Az MSZP miskolci elnöke, Simon Gábor szerint az utódokra hagyott adósság nem volt több bruttó 25 milliárdnál, de ebből le kell vonni azt a majdnem 4 milliárdot, amit nem hívtak le, és azt a 4 milliárdot, amit az előző városvezetéstől maguk is örököltek. A miskolci elnök azt mondja, a város 2014-es költségvetésében, az első háromnegyed év zárásakor, 14 milliárd forintos hiány mutatkozott. Vajon ezt hogyan érte el Kriza Ákos városvezetése szűk egy év leforgása alatt?

Nem hinném, hogy béna kacsa lenne a demokratikus ellenzék frakciója. Egyszerűen még mindig ragaszkodnak az emberi hanghoz, az értelmes vitához, ami a Közgyűlés-Zooban, belátom, reménytelen próbálkozás.

A „PC baloldal” kikerekedő szemmel kérdezi: hogyhogy sürgősséggel kaptuk meg tegnap késő délután a szociális rendelet tervezetét? És hogyhogy nem került ez a szociális bizottság elé? Miért nem volt erről társadalmi vita? Miért nem differenciál a rendelet a rászorulók jövedelme szerint? Miért kap a 280 ezer forintos nyugdíjból élő miskolci ugyanannyit (évente egyszer tízezer forintot) a Salkaházi Sára gondoskodó programban, mint aki ötvenezerből él? (A programot célzottan az önkormányzati választások előtt indította Kriza Ákos). Javasolják: halasszuk el a megtárgyalását, hívjunk össze később rendkívüli közgyűlést.

Válasz variációk a kérdésekre: a.) Csak. b.) A szociális rendeletet muszáj február végéig megcsinálni. c.) Volt társadalmi vita. Az önkormányzat honlapján. d.) Ez, na, ez a szoclibek hibája, hogy ők mindig differenciálni akarnak, szétteríteni ész nélkül a kiskeresetűeknek a meglévő keretet, pedig a többiek, akik jó nyugdíjat kapnak, épp eleget dolgoztak ezért a városért, megérdemlik azt a tízezer forintot. Ezért nem fejlődött ez az ország. e.) Nem halasztjuk, nem hívjuk össze később.

És persze a többség megszavazza.

Az okos bagoly pózában tetszelgő alpolgármester rettentő tudását bevetve letámadja a baloldali frakció egyetlen nőtagját. Ez utóbbi jónak és fontosnak tartja a Jelenlét programot, a baba-mama klubról azt fejtegeti, igen, a szülőket is segíteni kell tudással, információval, itt miden kismama sokat tanulhat arról, hogyan kell foglalkozni a kicsivel, mit jelent, ha meséket olvasunk neki, ha minden nap fürdetjük. Életvezetési jó tanácsokat is kaphatnak az anyukák.

De nem! Ők nem fogadhatják el, hogy egy ellenzéki képviselő egyetértsen az általuk támogatott üggyel. Hogyne! Még a végén a legszélen azt hiszik, hogy egy húron pendülnek „ezekkel”. Ezért az alpolgármester agysejtjeit megfeszítve idézi Lenint, utalva arra, hogy a képviselőnő naná, hogy ettől a kopasz embertől vette az ostobaságait. Mert Lenin volt az, aki – szerinte – arra buzdított, hogy tanítani, tanítani, tanítani. Huppsz. A méretes bakit többen észlelték, de senki nem mert hangosan fölröhögni. Hozzászólni, ugye, nem lehet, ez az al-papagáj zárszava. Csak a következő napirendnél szabad megnyikkanni, de akkor több idézetet is hallhat: Széchenyitől a kiművelt emberfőkről, és a 21. századi szlogent az élethosszig tartó tanulásról. Évszázadok múltak és ugyanaz a gondolat… Elgondolkodtató... Neki biztosan. Nekem viszont az az elgondolkodtató, hogy évtizedekkel ezelőtt még ugyanabban az MSZMP alapszervezetben ücsörgött az egyik baloldali frakciótaggal, és a múltból még az értelmes idézeteket is kitörölte.

A helyi hatalom viselkedése: kisstílű és kárörvendő. A baloldali frakció előterjesztéseit például vagy lenyúlják, vagy napirendre sem veszik.

Képesek sürgősséggel, kicsit átformálva benyújtani azt az előterjesztést, amelyet az ellenzékiek 21 nappal előbb le kellett hogy adjanak. Így ez a javaslat a városvezetés remek ötletévé avanzsál, a miskolciak láthatják, mennyire kreatívak. Azok is: a lenyúlásban.

Az ellenzéki frakcióvezető úriember módjára, visszafogottan fölhívja a figyelmet erre a disznóságra. A válasz: mi már régen gondolkodtunk ezen, most érett meg rá az idő. Ennyi.

Nem lehet itt konstruktívnak lenni! Tetszik a baloldalnak, hogy kezdeményezzük Tapolca gyógyfürdőhellyé nyilvánítását? Az ötletet erősítő hozzászóló is megkapja az avítt, recsegő lemezt: az emúttnyócévben…

Mostanában aggódva gondolok Karácsony Gergelyre, akinek van mitől félnie. Még nem is tudja, ezért üzenem neki: a zuglói önkormányzat sérti az Alaptörvényt meg mindenféle más törvényi paragrafust. Bizony. A zuglóiak ugyanis már elfogadták a korrupcióellenes, átláthatóságot biztosító rendeletet. Azonban nem konzultáltak előtte a miskolci jegyzővel, aki váltig állítja, hogy ez az egész már régóta szabályozva van ilyen-olyan törvényekben. Az önkormányzat ezekhez tartja magát. Világos? Nem. És ahogy elnézem, nem is lesz több fény.

A jónép csak tapogatózzon a sötétben, ne akarjon már mindent egy honlapon megtalálni, ami valós képet mutat közügyekről, közpénzköltésről, önkormányzati cégeink közbeszerzéseiről, a város szerződéseiről. Még hogy civil ellenőrzés, független átláthatósági biztos?! Nevetséges. Hanganyag az ülésekről? Nem, mert nincs ilyen jogszabály.

Farsang van, áll a bál, Saint-Saëns: Az állatok farsangja, a Finálé következik.

________________________________________________________________________________

* A szerk. megj.: A 33. Magyar Sajtófotó Pályázaton Hajdú D. András – a tavalyi nagydíj után – idén kategóriadíjas lett „Menedékkérők – miskolci romák útja Svájcba” című sorozatával (mzs).

 

Nagy-Korsa Judit

újságíró, az Együtt – A Korszakváltók Pártja tagja

facebook.com/nagykorsa

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal