rss      tw      fb
Keres

Vizsgázik a sajtószabadságA Magyar Rádió 180 perc című műsorának kedd reggeli adása egy percre elnémult. Mong Attila műsorvezető és Bogár Zsolt ügyeletes szerkesztő ezzel tiltakoztak az új médiatörvény ellen.

Miközben a kormánypárti médiapolitikusok mosolyogva nem értik, miért aggódik a szakma és a világ az új médiatörvény miatt, az eset laboratóriumi kísérletté avanzsál, lakmuszként viselkedik. Tetszik, nem tetszik, a médiairányítás vizsgázik: hogyan működik a sajtószabadság, a sajtó szabadságát súlyosan befolyásoló törvény elfogadást követő első órákban.

Mit látunk? Egyperces csend miatt nyilatkozik az adófőszerkesztő, nyilatkozik a vezérigazgató, vizsgálat indul, a vizsgálat lezárultáig a szerkesztő nem szerkeszthet, a műsorvezető nem vezethet műsort. (Valahogy nem emlékszünk hasonlóra az elmúlt 8 évből.)

A két újságíró azt mondja: „…a közös döntést ’a törvényben is garantált újságírói szabadsággal élve, lelkiismereti okokból’ hozták.”

Jónás István vezérigazgató „arra a kérdésre, hogy magánvéleménye szerint belefér-e a sajtószabadság fogalmába az, hogy egy percig nem szólal meg egy műsorvezető … azt mondta: egyelőre nem akar állást foglalni, várja kollégái magyarázatát”.

Gazsó L. Ferenc adófőszerkesztő viszont gyorsan igyekezett kijelenteni: „…nem a 85 éve működő intézmény, hanem a műsorvezető és az ügyeletes szerkesztő személyes véleményét tükrözi az egyperces csend.”

Azért ez a kijelentés segít bennünket a várható jövő értékelésében. Különösen ez a 85 éves patinás intézmény nevében elhatárolódó állásfoglalás. Tényleg, kinek a véleménye, a sajtószabadsághoz való viszonya fémjelzi inkább a 85 éves Magyar Rádió szellemiségét? A két újságíróé, avagy a frissen kinevezett adófőszerkesztőé? A választ az olvasóra bízom.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!