rss      tw      fb
Keres

Quaestor - Tóbiás: szocialista törvényjavaslat a kártalanításra


MTI 2015. március 31., kedd 13:32

Az MSZP úgy értékeli, a Fidesz által kezdeményezet törvény nem oldja meg a Quaestor károsultjainak helyzetét, ezért a szocialisták is benyújtottak egyet az Országgyűlésnek, amely szerintük biztosítja, hogy minden károsult azonnal a pénzéhez juthasson.

Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a fideszes javaslat csak a zár alá vehető vagyon körének kiterjesztéséről szól, nem oldja meg rendkívüli és azonnali kártalanítást.

Véleménye szerint a zár alá vehető vagyonnal, valamint a Magyar Nemzeti Bank felelősségvállalásával forrást kell biztosítani a kártalanításhoz. A sürgősséget azzal is indokolta, hogy több évig elhúzódhatnak azok a perek, amelyek után a károsultak hozzájuthatnak a pénzükhöz.

Kérdésekre kifejtette: az államnak rendeznie kell a kárt, és be kell hajtania vétkeseken a pénzt. Első körben a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) és a Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) a törvényi keretekig kell biztosítani a kártalanítást - mondta.

Hozzátette: a hatályos szabályozás szerint a kár első egymillió forintjának megtérítése után a kár többi részét már csak 90 százalékban térítik. Közölte, ezt is módosítanák, vagyis száz százalékos kártalanítást szeretnének.

Tóbiás József jelezte, törvényjavaslatuk miatt kezdeményezik a házbizottság rendkívül ülésének összehívását keddre annak érdekében, hogy ugyanúgy térjenek el a házszabálytól, mint a fideszes előterjesztés tárgyalásakor. Vagyis szerdán tárgyalja meg, kedden pedig fogadja el a javaslatot a parlament - tette hozzá.

A pártelnök közölte, az MSZP kedden megszavazta a Fidesz törvényjavaslatát, hozzájárult a házszabálytól eltéréshez. Elvárják a Fidesztől, hogy ugyanígy támogassa a javaslatukat - hangsúlyozta.

Úgy értékelt, a magyar államnak több a felelőssége, minthogy a miniszterelnök arra hívja fel a figyelmet, a kisbefektetőknek is olvasni kellett volna a híreket.