rss      tw      fb
Keres

Még egyszer Orbán zeneiskolai fellépéséről

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden. Az OVB-döntés a Fidesz elnökét eltiltotta a további jogsértéstől.

A határozatból kitűnik, hogy a közoktatási törvény is tiltja tanítási időben pártpolitikai célú tevékenység folytatását oktatási intézményekben.

A Fidesz felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságnál, bár a helyzet ismeretében elég nehéz elképzelni, hogy talál ehhez érveket. Szijjártó Péter mindenesetre közleményében azt hangsúlyozta, a Fidesz elnöke azért találkozott elsőszavazókkal, mert a demokrácia szempontjából rendkívül fontosnak tartják, hogy a fiatalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal.

Emlékeztessünk arra, hogy Magyarországon egyelőre még az egyetemektől is igyekszik távol tartani a politikát a Magyar Rektori Konferencia.

Ezek a körülmények, a törvényi háttér nyilván ismertek a Fidesz és a Fidesz elnöke előtt is. Mégsem a jogi előírások áthágása jelenti a sava-borsát ennek a történetnek. Az igazán izgalmas annak a szemléletnek a mibenléte, amely nem érzi problematikusnak, hogy egy oktatási intézményt pártpolitikai céljaira használjon fel. Egy olyan helyszínt, ahol a hallgatóságnak nem minden tagja azért van jelen, hogy egy ilyen programon részt vegyen, hanem azért, mert tanulóként ott kell lennie. A részvétel önkéntessége olyan alapvető jelentőségű elvi kérdés egy demokrata számára, amelynek figyelmen kívül hagyása legalább annyira elítélhető mint a szabályok megsértése.

Igazán pedig az érdekelne, miként reagálna a Fidesz elnöke arra, ha innentől kezdve minden párt elnöke megjelenne a különböző középiskolákban, a Fidesz-politikusok gyermekeinek iskoláiban is, hogy az első szavazókat a választás fontosságról győzködje? Természetesen a saját szempontjai szerint!

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!