rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2011. 01. 19.

Válogatás az elmúlt hetek fontosabb írásaiból


FÓKUSZBAN:

2011. január 13.
Debreczeni József: A hazugság új honfoglalása
Népszava online

„’Ütött a nagy változás órája... Magyarországon forradalom zajlott le, amely... mindannyiunk számára az emberi jogok teljes körű szabadságát hozza el; az egyéni és a nemzeti méltóság helyreállítását ígéri, és véget vet a kettős nyelv, a hazugság és az elhallgatott igazságok országlásának... Ami az elmúlt két évben történt, az páratlan a mi történelmünkben, de egész Európa történetében sem akad sok párja.’"

„1990. május 22-én mondta e szavakat Antall József, az első szabadon választott, demokratikus kormány miniszterelnöke, kormánya programjának ismertetésekor. Több mint húsz év telt el az óta – és nemrég ismét ütött a nagy változás órája. Ami az elmúlt egy évben történt, az páratlan a mi történelmünkben, de egész Európa történetében sem akad sok párja. Magyarországon ellenforradalom zajlott le, ami mindannyiunk számára az emberi jogok korlátozását, az egyéni és a nemzeti méltóság meggyalázását ígéri, s ami újra a kettős nyelv és a hazugság uralma alá akar kényszeríteni bennünket.”

„Történelmünkben páratlan, hogy idegen hatalmi kényszer nélkül dugtuk a fejünket a hurokba. (Európában a német nép tett hasonlót a múlt század közepén.)”

„Az új rezsim nyolcévi hazudozás nyomán és árán került uralomra. Blőd hazugságba burkolta önnön születése történetét (fülkeforradalom), s egyvégtében hazudik azóta is, akár a vízfolyás. Orbán adja a vezér-szavakat, amelyek aztán a csúcsra járatott propagandagépezetből ömlenek szünet nélkül, átmosva az emberek agyát…”

„Nyolc év után visszafoglalt dolgozószobájába az első napon bevitte és megimádkoztatta feleségét továbbá mind az öt gyerekét. Ezt onnan tudjuk, hogy fotóst és operatőrt is vitt magával: igaz keresztény (lásd pl. Sólyom Lászlót) sose vetemedne ilyen színfalhasogató farizeusságra. Ám a magyar klérust nem zavarja ez: állam és egyház (a modern demokrácia születésekor szétszakított) frigyének újrakötésében bízva otthonosan foglalja el helyét az új autokrácia oldalán. Amely (ellentétben a Kádár-rezsimmel) nem kényszerrel, de bőkezű adományokkal tereli őket maga mellé.”

„A demokratikus úton elnyert hatalom hazug, antidemokratikus igazolását szolgálja a politikai ellenfelek kriminalizálása is: ennek jegyében indultak be koholt vádak alapján a politikai bosszúperek. Az igazi ellenfélen, Gyurcsányon még nem találtak fogást, a Dávid Ibolya és mások elleni büntetőperekben azonban már vádat emeltek Visinszkij mai utódai.”

„Elképesztő hazugság, hogy Orbán, aki nyolc éven át a populista népvezér pózában uszított a komcsi oligarchák ellen, most a lehető legegyértelműbb adópolitikával (egykulcsos szja, gyerekek utáni jóváírások, a luxusadók és az örökösödési illeték eltörlése, megtoldva az adómentes ajándékozás jogával stb.) csoportosítja át a pénzt a szegényektől a gazdagokhoz, miközben a lehető legnyíltabban tereli oda a hatalom vályúihoz a saját oligarcháit.”

2011. január 15.
Lengyel László: Orbán-variációk
Népszabadság online (Hétvége-melléklet)

„A nemzetközi figyelmeztetések, az ellenzék és a civil társadalom gyenge hangja nem állított akadályt a Fidesz-villámháború elé. …Ám nem kétséges, hogy december közepén, végén a hitelminősítők jelezték, hogy valódi programot várnak, a nemzetközi sajtó tömegesen küldte el kisebb nagyobb hajóit, hogy a partról kimentse a demokrácia maradék erőit, és bizonyítsa, hogy lehetséges az ellenállást fönntartani.”

„Orbán mozgástere alaposan beszűkült, de az eseményeket még ő uralja, és nem az események őt. Még nem következett be három döntő jelentőségű esemény. A szavazótábor kitart Orbán és politikája mellett. A kormányzó pártban nem jelent meg a kritikus politikus tömeg, amely kormányzásra alkalmas személyi és programalternatívát jelentene….Nincs kormányképes, alternatív programot adó ellenzéki erő. Ezért még Orbán-variációkról és nem Magyarország-forgatókönyvekről beszélhetünk.”

„Orbánnak döntenie kell, hogy merre tovább.”

„Az első Orbán-variáció akár lehet a teljesítés, a főútra visszatérés forgatókönyve.” „Orbán a 2010 júniusa és 2011 februárja közötti nyolc hónapot zárójelbe teszi, letér a nemzeti populista gazdaságpolitika útjáról. Megérti, hogy ki kell egyeznie a nemzetközi szereplőkkel, hogy kénytelen valamelyik választói csoportját megsérteni. Új gazdasági csúcsminisztert nevez ki, aki beterjeszt egy EU-konform programot. Az új miniszter azért elengedhetetlen, mert az eddigi gazdaságpolitika alapján Matolcsy nem adhatja elő hitelesen az ellentétes programot.”

„A ’megfelelő’ gazdasági útra térés egyáltalán nem jelenti a politikai visszademokratizálódást. Ellenkezőleg. Kádár arra használta hatalmát, hogy ’88 májusáig megkísérelte eltenni láb alól pártjának reformereit, megtaposni az ellenzéket…”

„Orbánt se kell félteni. Ha enged is a gazdaságpolitikában, nem fog visszavonulni a politikában. Lever minden politikai ellenállást, legyen szó chartizmusról, sajtószabadságról, érdekképviseleti vagy parlamentáris ellenzékiségről. Folytatja a nemzet nevelését….”

„A másik Orbán-variáció a nemzeti forradalom folytatása. Nincs engedmény. Ha leértékeltek, hát leértékeltek. Lássuk, meg meritek-e tenni egy európai országgal, hogy fizetési válságba kergessétek! …Megkockáztatják-e a bent lévő befektetők, hogy velük együtt bebukjon az ország, hogy elveszítsék eddigi érdekeltségeiket! Eddig is csak fenyegettek, de azután néhány napi turbulencia után minden ment tovább. Én, mi vagyunk birtokon belül. Van még mit elvenni. Semmivel se vagyunk rosszabb helyzetben a ’rossz hírünkkel’, mint azok az engedelmes ’jó hírűek’, akik inkább nekimennek a saját választóiknak.”

„A nemzeti forradalom ugyancsak nemzetközi szövetségesekre vár. Bízik abban, hogy előbb vagy utóbb politikai és gazdasági támogatást kap az emelkedő keleti autokráciáktól, Kínától, Oroszországtól, az Arab Emírségektől a hanyatló Nyugattal szemben.”

„Nem azért várható a nemzeti forradalom folytatása, mert ez a kormány nem akar kiegyezni, hanem mert nem tud. A kiegyezéses, a konszolidált úthoz kormányozni, reformokat kidolgozni, folyamatosan együttműködni kell, és ehhez nem az akarat, hanem a szellemi felkészültség, tapasztalat és csapat hiányzik. Nem lehet büntetlenül nyolc év ellenzékiségben semmit se csinálni, mindig kizárólag a legostobább dolog mellé állni. Nem lehet büntetlenül nyolc hónapig közigazgatás nélkül, a vezér és a parlamenti képviselők összjátékával irányítani, vitát kizárni. Nem lehet, miután minden jelentős szereplőt megsértettünk, egyszeriben bizalmat szerezni. Széchenyi írta a Hitelben: ’egy bizonyos könyvben ez áll: Mily rőffel ti mértek másoknak, olyannak fognak azok viszont nektek mérni’.”

2011. január 12.
Ágh Attila: Politikai menetrend 2011-re
Népszava online

„Az elterjedt hasonlat szerint a Fidesz kormány olyan, mint a menetiránnyal szemben száguldó autós az ’Euro-pályán’, hiszen ámokfutásában egyedül megy szembe az uniós intézményekkel és a többi tagországgal. A népi játék a médiában most arról szól, hogy meddig tűri ezt az Unió, mikor és hogyan lép közbe. Persze a kérdés másik oldala is éppoly érdekes, hogy meddig bírja, és miért akarja a kormány ezt a szembe-száguldást az Unióval.”

„Az igazán friss és izgalmas téma ugyanis az, hogy karácsonyi ajándékként elkészült a politikai menetrend 2011-re. Az a stratégia, hogy a kormány nem kezdeményez az unióval nagyobb konfliktust az elnökség idején, ezért visszafogott lesz a törvényhozás is… Így az első félévben csak a mag-alkotmányt kapja ajándékba a szűkölködő ország, azt is eléggé szalonképesen, hogy az Unió is eltűrje. Ezért a mag-alkotmány jobbára csak archaikus nemzeti szimbólumokkal lesz felékesítve, azokon pedig nem talál fogást az Unió, viszont mindez Ópusztaszeren jól eladható. Legfeljebb Ady Endre forog a sírjában, akit ’elátkozott’ Pusztaszer, de mégis büszke és magyar.”
„A második félévben az uniós elnökség elmúltával aztán már kevesebb figyelem és kevesebb munkateher lesz a Fidesz-kormányon. Ekkor már jöhet a hét egyiptomi csapás, mondjuk hét kemény sarkalatos törvénnyel. A vágyálmok szerint a Fideszt hosszú távra bebetonozó választási törvénnyel, a KDNP-ét is kielégítő abortuszt korlátozó törvénnyel, az önkormányzatiságot végleg az államigazgatás alá rendelő törvénnyel, és/vagy még, amit szem-száj kíván.”

„De várhatóan súlyos konfliktusok és kisiklások is jelentkeznek majd a menetrendben… A kormánynak el kell készítenie a következő év költségvetésének tervezetét és a hároméves konvergencia programot, vagyis majd egy év után végre elő kell állnia valamiféle gazdasági stratégiával. Fűnek-fának azt ígérgeti, hogy februárra lesznek meg a tervek azokról a strukturális reformokról, amit eddig halogattak, bár nélkülük nincs hosszú távú stratégia és kiegyensúlyozott költségvetés.”

„Az Unió pedig éppen a gazdasági kormányzás bekeményítésén munkálkodik, ebben nem tűr semmiféle ’szabadságharcot’ és nemzeti különcködést, mert ezt eltáncolták már előlünk a görögök és az írek, vagy éppen a portugálok… Amikor a legnagyobb lesz az uniós balhé a hiányos vagy felemás ’nem-szeretem’ reformok körül, akkor pörögnek ki majd először az utcára a hazai tömegek is, március idusán. A Fidesz-mákonyból való tömeges kiábrándulást tömeges demonstrációk fogják jelezni az utcán, mert a jelenlegi internetes ’szelíd’ verbális csaták kicsapnak majd az utcákra és a terekre.”

„A sokasodó konfliktusok nyomán a Fideszben megkezdődnek majd a ’meneküljön, aki tud’ gyakorlatok, és megjelennek az egyéni menekülési stratégiák. A konzervatív értelmiség jelesei már most próbálgatják a kettős beszédet és a finom elhatárolódást az eszement politikától. Abban bíznak, hogy Kádár népe még nem vesztette el azt a képességét, hogy a sorok között is tudjon olvasni, mert szeretnék a kormányzati politika csődje után is megőrizni az arcukat. A mezei fideszes politikusok pedig a pánikból először tavaszi főpróbát rendeznek, majd következik az őszi bemutató előadás. A megroggyant Fidesz Behemót húzza még magát egy darabig, aztán jöhet egy szakértő-válságkezelő kormány, hogy eltakarítsa ezt a történelmi szerencsétlenséget.”

2011. január 7.
Tóta W. Árpád: Együtt sikerülni fog
Tóta W. Árpád blogja

„…Valahogy mindenesetre kezelni kell ezt az országimázs-katasztrófát. Hiú ábránd, hogy magától elmúlik. Téves elképzelés, hogy legkésőbb az elnökség leadásával alábbhagy a nemzetközi figyelem, és Magyarország jó híre önmozgással visszaáll az egyensúlyi helyzetbe, mint a gömböc. Ez nem így működik.”

„Ha semmi sem történik, akkor a legutóbb látott kép rögzül, márpedig ez a mostani bemutatkozásunk elég intenzívre sikerült.”

„Ebből a rögzülésből pedig szomorú fejlemények következnek. Amikor valahol Nyugaton egy szerkesztő unatkozik, vagy épp nincs ötlete, mivel töltse ki a fennmaradó hasábot vagy perceket, akkor keres egy érdekes bizarrságot valami egzotikus országban. Aztán kinek mi ugrik be. Kedvelt alany Észak-Korea… Most Európában Magyarország játszhatja el ezt a megtisztelő szerepet: mi lehetünk az osztály hülyegyerekei.”

„Abból a paraszti ravaszságból, amit itthon kifejlesztettek, semmi se működik odakint a hidegben.”

„Mi, magyar újságírók, bloggerek, hazafiak egyet tehetünk: folyamatosan bizonyítjuk, hogy igenis el lehet küldeni Orbánt vagy akármelyik beosztottját a picsába, és ezért nem jár büntetés. Hogy amikor majd kiszáll a helyszínre az EBESZ, az FBI meg a CIA, akkor virágzó, pezsgő kritikai közvéleményt találjon, mintegy a vádak élő cáfolataként. Lássa, hogy naponta baszkurálják a hatalmat, mégse lett senkinek semmi bántódása. Akkor aztán megírhatják a jelentésüket haza és a hírügynökségeknek: Magyarországon a szólásszabadság garantált, a felségsértést nem üldözik.…A világ pedig látja, hogy ezekről az arcokról naponta megírják, hogy büdösbunkó diktátorok, ők meg le se szarják – tehát nem azok. Ahol büntetik, ott lehet tudni, hogy igaz. Ez ilyen szimpla indikátor.”

„A magyar kormány ezt bitangul elkúrta, de a magyar nép még helyrebillentheti. Igazi összefogás kell ehhez: hatalom, amely eltűri a gúnyt, és polgárok, akik szorgosan gyalázzák a hatalmat. Mindez együtt: egy szabad ország. Ez a legszorosabb nemzeti együttműködés, ami demokráciában lehetséges. Ennél többről álmodozni ostobaság.”

2010. november
Török gyerek megvágva (a szerk.)
2000 online

„’Sarrazin vagy inkább müezzin?’ – kérdezgeti a német szabadelvű sajtó hónapok óta, valósággal magába roskadva. Ma már ott tartunk, hogy Merkel kancellár a legnagyobb nyilvánosság előtt vizionálhatja ’a multikulturalizmus végét’, bármit is jelentsen ez. Roma-telepeket számol fel a rendőrség Franciaországban, talán hamarosan Olaszországban is, a populisták majd’ 30 százalékot szereznek a bécsi helyhatósági választásokon….”

„Az emberi méltóság kozmopolita elveit valló, kommunitárius vonzalmú, ’színvak’, liberális, egalitárius-szocialista (tessék választani) tépelődők rohamosan fogyatkozó kisebbsége már meg se rezzen, ha felbukkan a homályból egy franciás nevű német úr, és Deutschland schafft sich ab (Németország felszámolja önmagát) címmel jelentet meg könyvet egy tekintélyes müncheni kiadónál a török veszedelemről.”

„Thilo Sarrazin már … a Bundesbank elnökségi tagja volt, amikor 2009-ben oda nyilatkozott, hogy ’a törökök ugyanúgy kerítik hatalmukba Németországot, mint az albánok Koszovót: magasabb születési arányszámukkal’, meg hogy ’aki folyton újabb fejkendős kislányokat termel (produziert)’, ahelyett, hogy dolgozna, az ne számítson az állam jóindulatára.”

„Néhány hónapja dobta piacra a németség jövőjéért aggódó vaskos kötetét, azóta ugyan nagy nehezen kitessékelték a bankból, pártja viszont még mindig csak fontolgatja kizárását. Könyvét azonban viszik mint a cukrot, már több mint egymillió példány fogyott belőle.”

„…nyolc fejezetbe sűríti nemzetféltő mondandóját, hogy az utolsóban kifejtse – mint mondja – ’rémálmát’ a németek következő évszázadáról. Eszerint a mostani harmadára zsugorodik a népesség, melyben a migránsok aránya 70 százalékra rúg, a sharia szelleme uralkodik, s dúl majd a terror, a bűnözés, legfőképp pedig a bigott tudatlanság a Rajna mentén.”

„Az esélyegyenlőség politikája elkényelmesít, mágnesként vonzza a bevándorlókat, így nem lesz németebb Németország.”

„Mindez talán megakadályozható, ha követik a sarrazini terápiát. Közmunkára és nyelvtanulásra fogják az idegeneket, akik házastársat csak úgy hozhatnának ezentúl óhazájukból, ha az már tud németül (az ’importpartner’ – íme egy újabb műszó – segélyre azért tíz évig ne számítson!).”

„Új bevándorló ezentúl csak jól képzett lehet, verstanden?”

„Ósdi szövegek, nemdebár? Szerzőjük meg is kapja értük a szokásos, tüdőgyulladás-komolyságú ellenvetéseket, melyben a bírálók kicsit emlegetik a Mein Kampfot és az eugenikát, vagy éppen Hjalmar Schlachtot, Hitler hasonlóan éleseszű, hiú és botrányéhes bankárát, aki szintén a baloldalon kezdte, leleplezik a statisztikai trükköket és belekötnek az otromba féligazságokba, de … de sajnos szóba állnak kiagyalójukkal…”

„Ez viszont nagyon is új német földön. A Sarrazin-féle diskurzust eleddig nagyon nem illett megérteni arrafelé.”

„Vigyázó szemünket, vajh, hová vessük ezután?”

2010. december 10.
Jogerősen pert nyert a vak fiú, aki nem vihette be vakvezető kutyáját a Csemege-Match Zrt. üzletébe
A Magyar Helsinki Bizottság honlapja

„Szigeti Szilárd 2009. október 8-án az egyik Match üzletben szeretett volna vásárolni. Vele volt vakvezető kutyája is, az ajtóban álló biztonsági őr azonban nem engedte meg, hogy a kutyát bevigye az üzletbe. A főpénztáros megerősítette a tiltást, így Szigeti Szilárd, aki nem akarta kutyáját az ajtó előtt hagyni, végül nem jutott be a boltba.”

„2010. december 7-én a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította: a vak személyektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni.”

„A jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt …a másodfokú bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.”

„A bíróság hangsúlyozta, hogy rendkívül súlyosnak tartja a vakvezető kutyák bevitelét megengedő jogszabályi rendelkezés semmibe vételét, amellyel a Csemege Match Zrt. egyúttal megsértette Szigeti Szilárd egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát.”

„Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, a felperes ügyvédje” szerint:

„Kár, hogy az amúgy is sérülékeny csoportokat védő, egyértelmű jogszabályok betartatása érdekében bírósághoz kell fordulni.”

2011. január 14.
A szabálysértési törvény módosításának tervezete
A Belügyminisztérium honlapja

„Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) a következő alcímmel és 4. §-sal egészül ki:

’Büntetés-végrehajtási intézet rendjének megzavarása
4. § (1) Az a személyi szabadság elvonásának hatálya alatt nem álló személy, aki a közterületről való bekiabálással vagy kézjelekkel próbál kapcsolatot teremteni a fogvatartottal és ezzel a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, a folyamatban levő büntetőeljárást, illetve a köznyugalmat megzavarja, vagy a fogvatartottnak tiltott tárgyat  próbál átadni (bejuttatni) vagy egyéb módon veszélyezteti a fogvatartás biztonságát, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.’”

„INDOKOLÁS:
…A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához több alkalommal lakossági bejelentés érkezett, mely szerint a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottakkal a hozzátartozóik az objektummal szemben lévő magánlakások előtti közterületen (járdán, előkertben) tartózkodva veszik fel a kapcsolatot. Egyre nagyobb számú jelenlétükkel, olykor garázda magatartásukkal, állandó bekiabálásukkal, tárgyak bedobálásával nagymértékben zavarják a lakók nyugalmát.”

2010. december
A személyiség burkai. Írások, tanulmányok a 60 éves Majtényi László tiszteletére.
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet honlapja

„Az Eötvös Károly intézet alapító elnöke, Majtényi László hatvanadik születésnapját ezzel a meglepetés-kötettel ünnepelte meg. A könyvben öt fejezetben (Az Én és a jog, Az Én és a filozófia, Az Én és a társadalom, Az Én és a művészet, Az Én...) sokféle írás olvasható, a tudományos cikkektől a szépirodalmi alkotásokig, amelyekben két dolog közös.

Az egyik a témájuk: az ünnepelt által kedvelt témák egyikével foglalkoznak, a személyiség, az egyéniség, az individualitás védelmével, az egyén és a szűkebb vagy tágabb közösség kapcsolatával. A másik pedig az, hogy szerzői ajándékként készítették barátjuknak, Majtényi Lászlónak. A személyiség burkai cím így egyszerre utal a kötet témájára és az ünnepelt személyiségének sokszínűségére.”

„A kötet szerzői: Angyal János, Báron György, Bíró Kriszta, Csányi Vilmos, Esterházy Péter, Farkas János László, Fridli Judit, Hanák András, Javorniczky István, Karácsony András, Karádi Éva, Kárpáti Magdolna, Kis János, Komoróczy Géza, Kovács Kriszta, Kovács Zoltán, Lukácsi Béla, Majtényi Balázs, Majtényi György, Majtényi Judit, Megyesi Gusztáv, Miklósi Zoltán, Navratil Szonja, Németh Géza, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Sajó András, Simon Éva, Somody Bernadette, Szabó Máté Dániel, Szalai Júlia, Székely Iván, Tóth Gábor Attila, Török Bernát, Váradi Júlia, Vissy Beatrix, Wessely Anna és Závada Pál”

2010. december 15.
A Transparency International Magyarország állásfoglalása a T/1864. számú a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról
Transparency International Magyarország honlapja

„A törvényjavaslat rendelkezéseinek jelentős részét a Transparency International támogatja…”

„A  bírói kinevezésekre és előmenetelre vonatkozó intézkedések közül a TI egyetért a

pályaalkalmassági vizsgálat reformjával, valamint az objektív, pártatlan befolyásmentes felvételi eljárással kapcsolatos javaslatokkal (64. §, 65-67. §), ugyanakkor felhívja a figyelmet szigorú összeférhetetlenségi szabályok bevezetésének fontosságára már a felvételi eljárás során is.  A TI szintén üdvözli a bírák és igazgatási vezetők teljesítményének objektív és átlátható méréséhez szükséges eszközökről és a kapcsolódó jogorvoslati  eljárásról (83-88.§), …szóló rendelkezéseket.”

A TI üdvözli a törvényjavaslatban a bírák – igazságügyi szakértőkből álló bizottsági vizsgálathoz kötött – előmenetelére vonatkozó rendelkezéseket (45-49. §), ugyanakkor hiányolja az előzetes teljesítmény-értékeléshez kötött országosan egységes, világos, normatív, ellenőrizhető és egyértelmű bírói előléptetési rendszer bevezetésére való szándékot.

„…a bírói karrier kiszámíthatósága és átláthatósága a bírák független munkavégzésének egyik garanciája”

„A TI felhívja a figyelmet arra, hogy a bírák egyenlő munkaterhelésének biztosításának alapvető feltétele egy egységes, súlyozott, szignálási rend bevezetése, amelyre a törvényjavaslat az egyes bíróságokon belül szervezeti szinten működő ügyelosztási rendek tekintetében tér ki (2. §). Fontos kiemelni viszont, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) által megalkotandó módszertannak a szignálási rend tekintetében országos szinten is képesnek kell lennie a bírák egyenlő munkaterhének biztosítására.”

„A TI továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy… a bírósági eljárások gyorsítása érdekében az elektronikus ügyintézés lehetőségét, valamint az iratkezelés elektronizálását a lehető legszélesebb körben lenne érdemes bevezetni a bírói munka hatékonyságának növelése érdekében.”

„A törvényjavaslat a fegyelmi eljárások tekintetében a szolgálati bíróságok létrehozásával megerősíti a bírói rendszer számonkérhetőségét  (94-102. §), ugyanakkor nem ad útmutatást a panaszeljárásokra vonatkozóan. Teljes mértékben hiányoznak a bírói etikai kódex felülvizsgálatára, panaszbejelentő rendszerek létrehozására vonatkozó, valamint a panaszok objektív kivizsgálását biztosító rendszer létrehozására irányuló intézkedések.”

„A TI üdvözli az  átláthatóság  erősítésére vonatkozó törvényalkotói szándékot, de  felhívja a figyelmet arra, hogy …a tárgyalások és ítéletek, valamint az OIT eljárása során keletkező adatok nyilvánosságának minél szélesebb körű erősítése vezet ezen a téren eredményre.”

„Javasoljuk, hogy a törvényjavaslat az elektronikus információszabadságról szóló törvénnyel összhangban rendelkezzen az OIT eljárási dokumentumainak, jegyzőkönyveinek kötelező nyilvánosságra hozataláról. Az OIT-tagság reformjára vonatkozó, illetve az újraválaszthatóságot korlátozó intézkedésekkel a TI egyetért.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!