rss      tw      fb
Keres

Forradalmi változás?

Orbán Viktor szerint a „választás csak akkor tölti be rendeltetését, csak akkor lehet több, mint forradalom, ha mindenki ott lesz, aki változást akar, és csak a Fideszre szavaz”. Ezek a szavak a párt 22. születésnapjának tiszteletére rendezett ünnepségen hangzottak el. Eddig is úgy tudtuk, mert a csapból is folyik, hogy aki változást akar, annak a Fideszre kell szavaznia:”Itt az idő”.

Azt is régóta hallgatjuk, hogy „kis többség kis változás, nagy többség, nagy változás”, de hogy ez a változás miben áll majd, azt a Fidesz és Orbán Viktor eddig nem árulta el pontosan, bár sejtette, az a cél hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a ’duális erőtér’ határozza meg, hanem ’egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér’. A nagy változás pedig attól várható, hogy a Fidesz erős: „Itt az ideje, hogy a gyengéket leváltsák az erősek.”

A párt 22. születésnapján most az is kiderült, hogy a Fidesz „…egy olyan forradalomban jött létre, amely a hazugság rendje ellen lázadt. Küldetéssel született, és nem ideológiát, hanem eszményt képvisel. A Fidesz Magyarország, a szabadság és az emberek pártja”.

Innen már csak egy ugrás, hogy a Fidesz nem egyszerűen a „változás”, hanem a „forradalmi változás” pártja.

Szerintem érdemes komolyan venni ezt az üzenetet: a Fidesz megválasztásával közvetlenül a forradalomra lehet szavazni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy mindenkinek jó lesz tudomásul venni, katasztrófa sújtotta országban él, amely újjá lesz építve, ha kell, ha nem.

Ha nem is nyúlunk filozófiai definíciókhoz, annyit azért rögzíthetünk, hogy a forradalmak gyökeres változást szoktak hozni egy adott társadalom berendezkedésében, intézményrendszerében, értékrendjében, hatalmi struktúrájában, és jellemzően ritkán békések. Ha kétségeink lennének, hogy tényleg valami visszafordíthatatlan elérése a cél, találhatunk más idézetet is, amely eligazít: „…nemcsak sokat kell tenniük, de sokan is kell lenniük, mert az elmúlt nyolc év súlyos gondjainak leküzdéséhez, a szocialisták visszahúzó és visszatérni akaró erejének leküzdéséhez nagy túlerő szükséges.”

Mihez is kell a nagy túlerő? A politikai ellenfél „visszatérni akaró erejének leküzdéséhez”.

Ehhez valóban „forradalomra” van szükség. A jelenlegi társadalmi berendezkedés, a szabad választásokon alapuló parlamentáris demokrácia szabályainak gyökeres átalakítására.

Még van 11 nap a gondolkodásra: ez a változás az, ami kell?

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!