rss      tw      fb
Keres

Dominique Strauss-Kahn: a vád, a vélemények, a korábbi ügyek2011. május 15. vasárnap
Szexuális erőszak gyanúja miatt őrizetbe vették az IMF vezérigazgatóját


Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt (DSK)*, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New York-i repülőtéren, szexuális zaklatás, személyi szabadság korlátozása és nemi erőszak kísérletének gyanújával (agression sexuelle, séquestration et tentative de viol), jelentette helyi idő szerint szombaton a The New York Times.

Az őrizetbe vétel tényét később Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette. Strauss-Kahnt alig néhány perccel Párizsba indulása előtt fogták le a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A francia IMF-főnök már az Air France légitársaság gépén ült, az első osztályon, amikor a rendőrség őrizetbe vette, és leszállította a párizsi járatról. Strauss-Kahnt a Midtown South-i kapitányságra vitték kihallgatásra, szexuális zaklatás gyanújával. A szexuális zaklatás és a nemi erőszak kísérlete egyaránt súlyos bűncselekmény, amelyért akár 15–20 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. A személyi szabadság korlátozásának büntetési tétele háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés. DSK-t nem illeti meg diplomáciai mentesség, ám helyi idő szerint szombat este meglátogatta egy francia diplomata a minden francia állampolgárnak kijáró konzuli védelem keretében. „A francia követséget és a New York-i konzulátus mozgósítva van” – közölte a francia külügyminisztérium.

Ártatlannak vallja magát

Benjamin Brafman, Strauss-Kahn egyik ügyvédje közölte, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát. DSK mindent tagad, mondta másik ügyvédje, William Taylor Washingtonban. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, valamennyi, ellene felhozott vádat tagadja, az ügyvéd igennel válaszolt. Más megjegyzést nem volt hajlandó fűzni az eljáráshoz.

A gyanú és az őrizetbevétel

Az amerikai hatóságok szerint az IMF első emberét azzal gyanúsítják, hogy előzőleg a nap folyamán „szexuális támadást” követett el  a Times Square-en lévő Sofitel luxusszálloda egyik alkalmazottja, egy szobalány ellen. A 32 éves nő elmondása szerint helyi idő szerint szombaton 13 óra körül történt a bűncselekmény. Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és letámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget, amely azonnal cselekedett.

A kisebb sérüléseket szenvedett szobalányt a Roosevelt kórházba szállították, ahol a sürgősségi osztályon látták el. Az Accor-csoport egyébként vizsgálatot indított a New York-i Sofitel szobaaszonya ügyében, aki DSK-t szexuális erőszakkal vádolja. Ugyanakkor közleményükben azt írják, „kötelességünk közölni, hogy alkalmazottunk három éve dolgozik a Sofitel NY-nál, és mind munkája minőségével, mind magatartásával teljesen elégedettek vagyunk”.

Browne szóvivő elmondta: a rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn sietősen távozott a Sofitel szállóból, menekülni készült, mert még a mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. A New York-i rendőrség megkeresésére a repülőtér biztonsági szolgálata tíz perccel a gép indulása előtt őrizetbe vette és leszállította a repülő első osztályán üldögélő Strauss-Kahnt.

DSK elmaradt vasárnapi és hétfői programja és az IMF

Az IMF vezetője vasárnap Berlinben találkozott volna Angela Merkel német kancellárral, hétfőn pedig részt vett volna az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának ülésén. Egy német kormányforrás közölte, hogy a találkozó elmarad, a valutaalap nem küld más vezetőt Strauss-Kahn helyett a tervezett megbeszélésre. A beszélgetés tárgya az eurózóna adósságválsága lett volna az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői találkozója előtt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) működése zavartalan, írta a pénzügyi szervezet vasárnapi közleményében. Az IMF nem akar állást foglalni az ügyben és közölte: valamennyi megkeresést Strauss-Kahn ügyvédjéhez, illetve a helyi hatóságokhoz irányít. Az IMF a közlemény szerint nincs lépéskényszerben. Működőképességét az ügy nem érinti, és meg kell várni a további információkat. A Dow Jones üzleti hírügynökség IMF-es forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Valutaalap irányítását ideiglenesen John Lipsky vezérigazgató-helyettes vette át.

2008-as ügye

A 62 éves Strauss-Kahn 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy.

Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a viszony kölcsönös beleegyezésen alapult, és Strauss-Kahnt felmentették a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól.

A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.


DSK a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltje

Franciaországban vasárnap hajnalban bombaként robbant a hír. A történtek, ha igaznak bizonyulnak, teljes mértékben maguk alá temetik Strauss-Kahn politikai-gazdasági karrierjét és elnökválasztási esélyeit, és megsemmisítő csapást mérnek a hosszú ideje megosztott francia szocialistákra. A további események-vélemények a Le Monde „Percről percre” tudósítása és más francia hírforrások alapján.


Az ügy hétfő hajnali fejleményei

Két új tény az ügyben a Wall Street Journal szerint

– DSK már a repülőtérről felhívta a szállodát, hogy nem felejtette-e a szobában a mobiltelefonját. A rendőrség ennek alapján találta meg DSK-t a repülőtéren.

– DSK kihallgatása, amelynek éjjel be kellett volna fejeződnie, azért húzódott, mert a nyomozóknak „engedélyt kellett szerezniük arra, hogy megvizsgálják az IMF-vezért: sérüléseket kerestek rajta, illetve a sértett DNS-ét.”

A szálloda egyik vendége látta távozni DSK-t. Szó sem volt szerinte arról, hogy sietve távozott volna. Nyugodtan odasétált a recepcióhoz, kifizette a számláját, sőt még vissza is ment, mert valamit elfelejtett. Néhány vendéggel is szót váltott, mielőtt elhagyta volna a szállodát.

– A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját: egy több személyből álló sorban ismerte fel Dominique Strauss-Kahnt.Dominique Strauss-Kahn és Anne Sinclair (forrás: gala.fr)Vélemények

Dominique Strauss-Kahn felesége
Anne Sinclair, az egykori neves francia újságíró vasárnap közleményt adott ki. Eszerint „egyetlen percig sem hitt a férje ellen felhozott vádakban”, és nincs kétsége afelől, „hogy az ártatlanságát fogják megállapítani.” (Anne Sinclair blogja – az ügyről eddig nem írt.)

A francia kormány „rendkívüli óvatosságra” intett a vádakkal kapcsolatban. „Óvatosan kell bánni a kijelentésekkel, elemzésekkel, kommentárokkal és a következtetésekkel”, mondta François Baroin kormányszóvivő. „A francia kormány két egyszerű elvet tiszteletben tart: azt, hogy jelenleg az Egyesült Államok hatóságai folytatnak vizsgálatot, illetve az ártatlanság vélelmének elvét.”
Ugyanakkor a Le Monde arról számolt be, hogy Nicolas Sarkozy környezete szerint az „ügy túl korán jött”. „Ha mindez az elnökválasztás előtt két héttel történik, az igazi váratlan fordulat lett volna, amely megakadályozza, hogy DSK eljusson a célig. De most egy eléggé zavaros időszakban vagyunk. Minden hetente változik, nem apránként, hanem drámai módon”, mondja Sarkozy egyik közeli tanácsadója. „Nem kell kommentálnunk az ügyet. Meg kell várnunk, amíg kiderülnek a dolgok.”

A Francia Szocialista Párt első titkára, Martine Aubry
„A hír, amelyet ma éjjel New Yorkból kaptunk, villámcsapásként ért bennünket. Meg vagyok döbbenve, mint mindenki.” „Mindenkit arra szólítok fel, várjuk meg a tényeket, tartsuk tiszteletben az ártatlanság vélelmét és őrizzük meg a szükséges józanságot.”

François Hollande, a szocialista párt korábbi első titkára (Segolène Royal volt férje)
A vád szörnyű hír.  „Először is rá gondolok, Dominique Strauss-Kahnra, a hozzátartozóira, szocialista barátaira, akik nem értik ezt a hírt, de értik a súlyát. És gondolok a franciákra, akik reggel a rádióból értesültek a hírről.” „Nagyon óvatosnak kell lenni”, minthogy bizonyíték nincs DSK bűnösségére. „Óvakodni kell minden elhamarkodott következtetéstől.” „Mindannyian azt szeretnénk, hogy a vád ne legyen igaz.” „Mint mindenkit, engem is megdöbbentett a hír. Ilyesmit elkövetni, ez nem vall arra az emberre, akit én ismerek.” Arról túl korainak tartotta beszélni, milyen következményekkel jár ez a 2012-es francia elnökválasztásra.

Ségolène Royal, korábbi szocialista köztársaságielnök-jelölt
„Nagy szomorúsággal tölt el egy ember személyes tragédiája.” „Mindent bizonyítani kell.” „A vizsgálati fogság túl gyorsan jött, de az érintettnek joga van ahhoz, hogy megismerje a vádiratot és védekezzen ellene. Amíg erre várunk, mindenkinek tiszteletben kell tartania a demokrácia alapszabályait, vagyis azt, hogy minden vádlottat ártatlannak kell tekinteni.” „A szocialisták megőrzik a nyugalmukat. Nem toldjuk meg a válságot még egy válsággal.”

Jacques Attali, François Mitterrand egykori tanácsadója
DSK nem lehet a szocialista párt elnökjelöltje, és nem maradhat az IMF élén. „Majd Martine Aubry és François Hollande megvív az elnökjelöltségért.”

Michèle Sabban, Ile-de-France regionális tanácsának elnökhelyettese, DSK jó ismerője és politikai támogatója
„Ez egy nemzetközi összeesküvés.” „Valószínűleg nem a francia köztársaságielnök-jelöltet, hanem az IMF-et akarták lefejezni. Ugyanis ő a leghatalmasabb ember Obama után.” Sabban szerint „ez a politikai merényletek legújabb formája”. „Ez nem vall rá. Mindenki tudja, hogy a hódítás, a női nem a gyengéje. Hát itt fogták meg.” „Hogy mehet be csak úgy az IMF-vezér szobájába bárki is?” „És aztán nyugodtan felszállt a repülőre? Ugyan már!”

Pierre Laurent, a szocialista párt országos titkára: „Ha ez az ügy kerül az elnökjelölti viták középpontjába, akkor csak még jobban bemocskoljuk a politikai életünket. Ne rángassuk le a politikát a csatornába.”

Jean-Marc Ayrault, a szocialista frakcióvezető a francia nemzetgyűlésben
DSK letartóztatása nem változtat semmin: ő lesz a szocialista párt jelöltje a 2012-es  elnökválasztáson. Ayrault azt állította az egyik televíziós műsorban, hogy ezt megbeszélte Martine Aubryval is.

Bernard Debré, az UMP (Sarkozy pártja) párizsi országgyűlési képviselője szerint Dominique Strauss-Kahn „nemkívánatos ember”. „Franciaország megalázása, hogy egy ilyen emberünk van, mint ő, aki fetreng a szexben.”

A sarcelles-i piac véleménye (a Val-d’Oise-i Sarcelles volt korábban DSK politikai főhadiszállása): „A Porsche-ügy, az öltönyeinek az ára, most meg ez. Színtiszta acsarkodás.”  „Épp mielőtt elindulna az elnökválasztáson! Ez mégiscsak gyanús!”


Stéphane Daftkurtnak, az AFP francia hírügynökség New York-i munkatársának fotója: Újságírók várakoznak a New York-i 124. utca vöröstégla-épülete előtt.

Az amerikai igazságszolgáltatás működése

A francia vizsgálati rendszerrel szemben, ahol a vizsgálóbíró kihallgatja a gyanúsítottat, majd egy hosszú nyomozási szakasz után eldönti, hogy bíróság elé küldi-e, hogy az a bizonyítékok alapján felmentse vagy elítélje,  az amerikai igazságszolgáltatás vádrendszeren alapul. Azaz az ügyész összegyűjti a bizonyítékokat, hogy igazolja a vádlott esetleges bűnösségét. A védelem dolga, hogy ügyfele ártatlanságát bizonyítsa. Ezért kellett DSK-nak vasárnap megjelennie egy bíró előtt, aki eldönti, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e vagy – ez a valószínűbb – komoly óvadék ellenében szabadlábra helyezi, amelyet visszakap, ha eleget tesz az igazságszolgáltatás valamennyi idézésének. Ennek a meghallgatásnak a során dönt a bíró arról is, hogy összehívja-e vagy sem a „nagyesküdtszéket”, amely 16–23 polgárból áll. A nagyesküdtszék, amelynek napokon belül össze kell ülnie,  meghallgatja az ügyész és a védelem álláspontját, majd dönt arról, hivatalosan is megvádolja-e a gyanúsítottat.
Ha bírósági tárgyalás kezdődik az ügyben, az ügyész és a védő 12 esküdt és a bíró előtt csap össze. Mindkét fél kikérdezi a vádlottat, a tanúkat, a sértettet. A vallomások után az esküdtek egyhangúlag határoznak arról, hogy bűnös vagy sem a vádlott, majd a bíró kiszabja az ítéletet.

New York állam büntetőtörvénykönyve a szexuális erőszakról


Egy korábbi ügy is előkerült

A Rue89 című internetes közéleti portál felidézte DSK egyik korábbi ügyét. Az újságíró-regényíró Tristane Banon 2007 elején mesélte el egy televíziós műsorban (a videót lásd a honlapon), hogyan támadta le őt 2002-ben DSK egy interjú készítése ürügyén. (Akkoriban egy könyvhöz gyűjtött anyagot, amelyben híres emberek vallanak életük nagy tévedéseiről, így került DSK-hoz.)


Tristan Banon (forrás: Le Parisisen)
 

Amit Tristane Banon a televíziós műsorban elmesél

„Megérkeztem a [DSK által] megadott címre, leparkoltam, felmentem, és egy teljesen üres lakást találtam, csak egy videó és egy tévé volt benne. […] Rögtön felvételre állítottam a magnómat. Ő azt akarta, hogy miközben válaszol, fogjam a kezét. Azt mondta: ’Nem fogok tudni válaszolni, ha nem fog kézen’, majd a kéz után következett a kar, majd még tovább, és akkor rögtön leállítottam […] Egy fekete garbó volt rajtam, lehet, hogy a fekete garbóra  buknak a pasik, de mindennek van határa, ráadásul a dolog nagyon rosszul végződött, mert elkezdtünk verekedni. […] Szóval nagyon erőszakos vége lett az ügynek, mert világosan megmondtam neki, hogy nem és nem, verekedtünk a földön, nem pofozkodtunk, hanem rugdostam, ő meg kikapcsolta a melltartómat, megpróbálta kigombolni a nadrágomat.”

Tristane anyja, Anne Mansouret, a szocialista párt egyik megyei elnökhelyettese azt mondta a Rue89 portálnak: „Beszéltem egyszer az ügyről DSK-val. Azt felelte: ’Nem tudom, mi fogott el, valami kicsapta nálam a biztosítékot’.” Az anya bevallotta, sajnálja, hogy annak idején lebeszélte a lányát arról, hogy panaszt tegyen DSK ellen, és most szándékában áll megindítani az eljárást.

Michel Taubmann Le Roman vrai de Dominique Strauss-Kahn (DSK igaz története) című életrajzi munkájában Ramzi Khiroun, DSK kommunikációs tanácsadója azt állítja, Tristane Banon elejétől a végéig kitalálta a történetet, hogy bosszút álljon DSK-n. Ezt a fejezetet a kiadó aztán vissza is vonta DSK stábjának nyomására. „A pletyka harsonái” című fejezetben a szerző idézi Véronique Bensaïdot, aki DSK parlamenti tanácsadója volt 1998-ban Bercyben. Minden héten kétszer elkísérte DSK-t az Assemblée nationale ülésére. „Dominique inkább volt elcsábított, mint csábító. Hihetetlen volt! Miközben ott ültünk a padban, és a törvénymódosításokról vitatkoztunk, némely képviselő asszonyok üzeneteket küldtek nekem, hogy adjam át DSK-nak: ezek szenvedélyes, sokszor őrült vallomások voltak. Láttam nőket, akik olyan vonaglószámokat adtak elő neki, ami a legnagyobb prostituáltakhoz is méltó lett volna, láttam képviselőket, beosztott munkatársakat, akik bármit megtettek volna, csak hogy lefeküdhessenek vele. Más minisztereknél is láttam hasonló dolgokat. De Dominique esetében ez minden képzeletet felülmúlt. Tulajdonképpen beszélhetünk szexuális zaklatásról. Csakhogy annak Dominique volt az áldozata.”

Nem felel meg ennek a verziónak mindaz, amit 2008-ban egy képviselő, Aurélie Filipetti mesélt el a Le Temps-nak. Azt állítja, ő nagyon határozott, nagyon nyomatékos csábítási kísérletnek volt kitéve DSK részéről: „Úgy intéztem, hogy soha ne maradjak vele egyedül egy zárt helyen.”

______________

* Dominique Strauss-Kahn rövid életrajza


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!