rss      tw      fb
Keres

Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel
Néha nem árt megnézni, milyennek látnak minket más szokások, más kultúrák képviselői. A „mi” ezúttal Európa és az Egyesült Államok, a „mások” pedig Afrika. A reakciók sokfélék, mint maga a kontinens.

Az Afrik53.com hírportálon a cím: DSK – Nagy lárma egy megerőszakolási kísérlet körül, miközben drámai csönd van az elefántcsontparti tömeges megerőszakolásokról

Dominique Strauss-Kahn az egyik tiszteletreméltó vendég lehetett volna Yamoussoukroban  május 21-én, amikor kilenc év lázadás, mészárlások, rablások és megerőszakolások után sor kerül Ouattara elnök ünnepélyes beiktatására.

De nem lesz jelen, mert a Nemzetközi Valutaalap főnöke tekintélye magasságából az amerikai igazságszolgáltatás keze közé zuhant, a világ gazdaságát irányító mindenható rangja nem nyújtott neki elég védőpajzsot. Mintha a föld megállt volna forgásában, a média világszerte csak ezzel foglalkozik.

És mindez a fergeteges médiavihar egyetlen megerőszakolási kísérletért! Miközben Duékoué és Blolékin térségében, világtól távoli kunyhókban naponta erőszakolják meg Ouattara lázadói a nőket, kameráktól távol, az emberjogi szervezetek tökéletes közönye mellett. Ki fog nekik igazságot tenni? Az ő méltóságuk kevesebbet ér, mint azé a New York-i asszonyé?

A mali Le Républicain szerint sokan vannak a kontinensen, akik Dominique Strauss-Kahn pártján állnak. A nemzetközi válság idején merte megkérdőjelezni a liberális pénzügyi bizonyosságokat, tudott beszélni a bamakói egyetemisták nyelvén, megértő volt a Nairobi melletti rettenetes nyomornegyed gondjai iránt. Tagadhatatlan, hogy védelmébe vette Afrikát.

A Le Pays című burkinai napilap ezzel a címmel hívja föl magára a figyelmet: Sarkozy varázslói jó munkát végeztek. Racionális magyarázat nem kínálkozván a történtekre, a lap szerint csakis okkult erők léphettek közbe. Amennyiben erről van szó, a varázslók nagyon jók lehetnek. Afrikában mindenki azt gondolná, bűbájolás áldozata lett DSK. Különben hogyan is veszthette volna el az önkontrollját pályájának ezen az egyre följebb ívelő pontján? Azt kell hinnünk, ellenfeleinek varázslói léptek működésbe, hiszen ez az ember igazán tudhatja, hogy az Egyesült Államokban a szexügyeket nem bocsátják meg.

L’Intelligent, az elefántcsontparti napilap tanulságokat von le az esetből az afrikai politikusok és kommentátorok számára. Csak vigyázzanak. A politika nem a könnyebbik út, hanem a köz szolgálata és áldozat. Elképzelhetünk egy hasonló esetet Afrikában? El tudjuk-e képzelni, hogy az IMF igazgatóját Afrikában letartóztatják? Ha egy szálloda alkalmazottja Afrikában hasonló vádakkal állna elő, ugyebár letartóztatnák rágalmazásért? Az afrikai állam, az afrikai politikus fogékony a hűség és az értékek tiszteletben tartásának követelményeire.


Az algériai El Watan kommentárjában DSK eltűnését jósolja a szégyen süllyesztőjében, karikatúráján pedig egy szállodában ezzel nyújtják át a szobakulcsot egy turistának: A legjobb szoba, kilátás a tengerre, internethasználat, jacuzzi, és, főleg: szobaasszony nélkül! Vagyis: nincs kísértés, tehát nincs kockázat.

A Guineai tam-tam hírportálon egy fiatal nő portréja látható, „Botcsinálta híresség” aláírással. A Sofitel szobalányának csak a nevét lehet tudni, Nafissatou Diallo, és azt, hogy guineai, és pöl származású. Fotóját hivatalosan sosem publikálták, és egyelőre rendőri védelemben részesül.

Érdekes módon az afrikai média szemében gyakran nem az asszony, hanem DSK az áldozat, aki nem egyhamar térhet majd magához ebből az ügyből. A Guinée Conakry Infos azt a hipotézis állítja fel, hogy csapdáról volt szó, a szobalány volt a csali. De hogy ki lenne a csapda mögött, azt persze nem lehet tudni.

Hasonlót feltételez a burkainai Observateur. Miért bizonyítaná a DNS-vizsgálat a férfi bűnösségét? Miért marad a szobaasszony a lakosztályban, amikor látja, hogy a vendég még ott van? Mondják, hogy DSK-nak gyengéi a nők, de így beleesni egy csapdába...? A cikkíróban tehetetlenséget és szánalmat ébresztett a megbilincselt, riadt tekintetű DSK képe. Senkit sem hagyhat hidegen, írta.

A tunéziai Le Temps szerint minden politikus viselkedését a libidója által kiváltott fantazmák befolyásolják. Botrányok mindig voltak és lesznek. De hogy az IMF nagyhatalmú direktora meztelenül ráugorjon egy szobalányra, ez az egész bolygót elképeszti. A lap emlékeztet, hogy a puritán Amerikában akadt már néhány ügy, mintha elfelejtették volna Kennedyt és Marylin Monroe-t, vagy azt a közönséges kis sztorit Clinton és Monica Lewinsky között.

A Slate Afrique portál így foglalja össze az ügy afrikai tanulságát: Strauss-Kahn jól ismert Afrikában. Egy politikus kicsapongásai igazán szokványos dolgok. Csak a mi földrészünkön a hatalmasok kikerülik az igazságszolgáltatást...

Végül idézek néhány fórumozót:

- Minden néger nő arról álmodik, hogy fehér férfival feküdjön le, Afrikában ez a menő, mindenki tudja!

- Az a szamár nő följelenti, ahelyett, hogy minél több pénzt kicsikart volna tőle, a följelentéssel fenyegetőzve! Elmulasztotta élete nagy lottónyereményét.

- Mekkora ügyet csinálnak ebből! Nálunk Afrikában a nőket naponta megerőszakolják, méghozzá büntetlenül!

- Black is beautiful. Ezzel az IMF igazgatója nyilván egyetért, aki a fütyijét egy fekete szobaasszony szájába erőltette, mint a rabszolgaság régi szép idejében, amikor a gazda úgy használta és kihasználta a női rabszolgákat, ahogy neki tetszett!

- DSK úr, értem, hogy szexuális megszállottságban szenved, a helye nem börtönben lenne, hanem megfelelő gyógyintézetben.


Lángh Júlia író, újságíró
(fotó: hirnok-enciklopedia.blogspot.com)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!