rss      tw      fb
Keres

Még egyszer a mentelmi jogról

Zsinórban nyilatkoznak Fidesz politikusai arról, hogy miért kérnek kétharmados felhatalmazást a kormányzáshoz. Fontos törvények megváltoztatására van szükség – mondják, és a felsorolásban mindannyiszor megemlítik a mentelmi jog megváltoztatását.

Schmitt Pál április 21-én nyilatkozott Szegeden:

„a mentelmi jog mögé bújt köztörvényes bűnözők felelősségre vonásához” van szükség a törvény módosítására.

Kövér László szintén kedden, Komlón adta elő, hogy „a Fidesz tervei között szerepel olyan kétharmados jogszabályok módosítása, mint a választójogi, az önkormányzati, a média-, az állampolgársági törvény, továbbá a mentelmi jog kérdésének rendezése is.”

Varga Mihály hétfőn Vácon beszélt arról, hogy „a választások második fordulójának tétje, hogy kell-e megalkudni bárkivel is a kétharmados parlamenti többséget igénylő jogszabályok meghozataláért… Példaként a mentelmi jog megváltoztatását, illetve parlamenti és önkormányzati képviselők létszámának csökkentését említette.”

Ezek a híradások jellemzően kinyilatkoztatásokról számolnak be. Sehol egy árva szó nem hangzik el arról, mit akar kezdeni a Fidesz a mentelmi joggal, és sehol, senki nem is teszi fel a kérdést. Csak az érzékelhető, hogy napirenden akarják tartani a kérdést.

Kósa Lajos nyilatkozata ürügyén már találgattuk a Galamusban, miért célozgat vajon a Fidesz tendenciózusan a mentelmi jog újraszabályozására, amikor köztörvényes ügyek miatt eddig sem volt akadálya a felelősségre vonásnak. A kétharmad paradoxona, hogy nemcsak a mentelmi jog megváltoztatásához kell kétharmados többség, de a felfüggesztéséhez is: vagyis a kétharmados győzelem a Fidesz számára minden törvénymódosítás nélkül is bármikor lehetővé teszi a mentelmi jog felfüggesztését. (Egyébként amiatt is indokolt lenne visszaélésektől tartani, mert a kétharmados többség bármikor meg tudja akadályozni a mentelmi jog felfüggesztését is.)

Hivatkozott írásomban részleteztem, miben áll a mentelmi jog, és hogy a jelenlegi szabályozás alapján mi állhat még egy kétharmaddal rendelkező politikai pártnak is az útjában. Legfeljebb az a rendelkezés „hogy a képviselő ne legyen felelősségre vonható leadott szavazata, továbbá a megbízatásának gyakorlása során általa közölt tény vagy vélemény miatt bíróság vagy más hatóság előtt, megbízatásának ideje alatt és azt követően”.

Ez viszont olyan sarkalatos elvárása, illetve garanciális szabálya egy parlamentáris demokráciának, amelynek kiiktatása fel sem merülhet, mert kiírná az országot az európai demokráciák köréből. Ám ha semmi ésszerű, az újraszabályozás mellett szóló indokot nem hallunk, csak a folytonos sürgetést, akkor arra kell gondolnunk, hogy a mentelmi jog fontos jogintézményét a Fidesz csupán saját politikai céljaira – ijesztgetésre, az indulatok felszítására – használja fel, akár azon az áron is, hogy véglegesen lejáratja.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!