rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 16.



Ha én kormány lennék, és oltani akarnám a bosszúszomjamat, a rablóból csinálnék pandúrt. De a módszereit átvenném, talpáról a feje tetejére állítanám a világot.

A módszer néhányszor már bevált. Például amikor garázda szabadcsapataimból sikerült a rendőri brutalitás áldozatává lett békés tüntetőket faragnom, vagy a rend fenntartásán fáradozó rendőrökből vagy bírákból az önkény véreskezű hóhérait.

Most végre meg tudnám bosszulni, hogy egy pártelnök egyszer lebuktatta valamikori magánrablóimat. A rablót kinevezném pandúrnak, és nem a bűnöst büntetném, hanem az áldozatot. Kedvező mellékhatása is lenne a dolognak: jövendő áldozataim megtanulnák, hogy nem a bűn, hanem leleplezése után jár a büntetés. Ezután százszor is megfontolná mindenki, hogy leleplezi-e a bűneimet.

Perverz élvezettel töltene el, hogy azért vessek börtönbe valakit, mert a feladatát teljesítette. Az állam titkainak védelmezőjeként megpróbálta kideríteni, hogy kik szivárogtatják ki ezeket a titkokat. Az az ő külön balszerencséje, hogy a titkok hozzám szivárogtak, így aztán ha én lennék kormány, akkor most nem szeretnék a helyében lenni.

(Andor Mihály)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!