rss      tw      fb
Keres

Így szeret egy francia úr – kis szombati bulvár, fejtörővelA Le Soir című belga napilap nagyot kaszált. Készített egy videotudósítást arról, hogyan ütött be a múlhatatlan és olthatatlan szerelem Franciaország egyik leggazdagabb emberének, Sarkozy elnök barátjának és támogatójának, a nevét viselő gazdasági csoport tulajdonosának, bizonyos Arnaud Lagardère-nek az életébe.

A Lagardère-csoport fogalom a francia gazdasági-politikai életben. A 19. században alapított Hachette könyvkiadóból és az 1945-ben alapított Matra (Mécanique Aviation TRAction) nevű, autókat, kerékpárokat, repülőgépeket és fegyvereket gyártó cégből kialakult vállalatbirodalom ma már nemcsak negyven országban jelen lévő médianagyhatalom (Elle, Paris Match, Europe 1), hanem 7,5 százalékos részesedése van az EADS-ben (European Aeronautic Defence and Space Company), az európai repülőgépipari és haditechnikai cégcsoportban (lásd például Airbus), ahol a francia érdekek egyedüli képviselője, tekintve hogy a francia állam, amely az EADS-részvények 15 százalékával rendelkezik, a Lagardère-csoportra ruházta át a jogait. A Lagardère-csoport 2010-es árbevétele 7,9 milliárd euró volt. Arnaud Lagardère jelenleg a Lagardère-csoport elnöke, és jövőre venné át az EADS elnöki tisztségét.


Sarkozy, Dassault, Bouygues, Lagardère - A kép felirata: Együtt minden lehetséges (mouton-noir.net – választási plakátra készített fotómontázs)

De vissza a Le Soirhoz meg a kaszáláshoz. Nem tudni, az említett videó mennyi kattintást hozott az újság honlapjának, de e pillanatban 1 266 093 letöltésnél jár a Youtube-on.


Hogy mi van a háromperces videón? Arnaud Lagardère és életre szóló (már fél éve meglévő) szerelme, egy belga „szupermodell”, bizonyos Jade Foret vallanak találkozásukról, és illusztrálják is, mennyire szeretik egymást.


A Le Soir vasárnapi magazinjának címlapja – liberation.fr

Maradva még a bulvárnál, a Le Soir beszámol a körülményekről. A fotósok a rambouillet-i erdőségben, Párizstól háromnegyed órás autóútra található hétvégi birtokon találkoztak a szerelmesekkel. Mint írják, „a jó hatvan hektárnyi birtok tükrözi a benne lakó ember fontosságát: teljesen restaurált nagy kőház, óriási, két emelet magasságú nappali, számos hálószoba és az utolsó divat szerint berendezett moziterem. A ház újonnan épített szárnyában nagy fedett úszómedence és edzőterem, ahol Arnaud Lagardère és Jade Foret idejük nagy részét töltik. Nagy udvar, benne egy tó, szemben pedig egy másik ház, látogatóba érkező barátoknak (itt is több háló- és fürdőszoba, több nappali és egy teljesen felszerelt konyha). Száz méterrel arrébb, a tó mellett egy romantikus stílusban épült, csinosan díszített kunyhó, ahol a gerlepár meghittebb viszonyok közt lehet együtt.”

És akkor itt van a videó a frissen szerelembe esett húszéves hölgyről és ötvenéves úrról (a vicces méretkülönbségről nem tudok adatokkal szolgálni):Ez eddig csak pletyka. Bulvár. Van azonban két érdekessége a dolognak.

Az egyik, hogy nemcsak a sajtó, hanem a nemzetközi üzleti élet is epés megjegyzésekkel fogadta a közszemlére tett nagy érzelmeket.

A Libération című francia napilap – túl azon, hogy „egy erotikus film fantáziátlan előkészületének” tartja a videót – nem érti, hogy ez a médiabeli önmutogatás, amely „elfeledett sztárocskáknak” van fenntartva, hogy jutott eszébe egy mágnásnak. A Le Monde szerint az ügy elképesztő volna, ha Lagardère nem az volna, aki „soha nem akart tökéletes multinacionális főnöknek látszani… De a milliárdos most a ’fütyülök rá, hogy mit beszélnek’ típusú magatartásban újabb határt lépett át.” A Le Monde (amely kamaszpusziként beszél a videós csókokról) megkérdezte a dologról a francia-amerikai beruházási bankár, Guy Wyser-Pratte véleményét (szintén EADS-részvényes), aki „megrendezett előadásnak” látja a szerelmi vallomást, és nevetségesnek Lagardère-t. Arra a felvetésre pedig, hogy Lagardère 2012 nyarán elvileg átveszi az EADS igazgatótanácsának elnöklését, azt mondja: „Szégyen! Az EADS komoly cég, komoly üzlet: épp most írt alá egy nagy szerződést az American Airlinesszal. Lagardère nem méltó rá, hogy irányítsa a céget. Bohócot csinál magából.” (Ha valakit érdekelne, Guy Wyser-Pratte elmúlt hetvenéves). A Le Monde egyébként gúnyosan megjegyzi, hogy a belga lapnak adott „exkluzív” lehetőséget már megkapta egy másik belga lap is. És valóban. A német gazdasági lap, a Handelsblatt zavarbaejtőnek és kínosnak nevezte az ügyet, amelyről egyébként a New York Times is beszámolt. Szerinte „a vaskalapos repülőgép- és fegyvergyártók megrökönyödéssel fogadták a videót”, „különösen egy ilyen, az EADS szempontjából érzékeny időszakban”. A The Australian című lap által megkérdezett PR-szakértő azt mondta, nem tudja elhinni, hogy Lagardère kommunikációs tanácsadói megengedték, hogy ez a videó nyilvánosságra kerüljön.

Szóval meglepő lenne, ha jövőre Arnaud Lagardère átvenné az EADS igazgatótanácsának vezetését. De hát mindent a szerelemért.

Viszont – és ez a dolog másik érdekessége – a videó második felében az aláfestő zene egy magyar népdalfeldolgozás. A zenét én kommersz Massive Attack-utánzatnak hallom, mások viszont szoftpornó zenének (Le Monde: „a zene a vasárnap késő este sugárzott erotikus tévéfilmekhez méltó”, a Youtube egyik kommentárja szerint a legjobb az egészben a „Bild-Softporn Musik”. Szégyellhetném is akár, hogy nem tudom, ki szerezte és adja elő a szép szövegű dalt, de mentségemre legyen mondva, érdeklődtem szakértőknél, ám ők is csak találgattak.

Ez tehát a magyar vonatkozása a világ üzleti életében következmények nélkül bizonyára nem maradó bulvártörténetnek, és a szombati fejtörő a kedves olvasónak: ha valaki tudja, kinek a zenéjét választották a belga videósok szerelmi aláfestésnek, világosítson fel bennünket.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!