rss      tw      fb
Keres

Megjegyzés a devizaalapú hitel-témához

                 Bakos Csaba


Hanák András és Lendvai L. Ferenc írásaihoz talán még annyit hozzátennék, hogy tényleg 3 szereplős a felelősség, de a hitelfelvevők nem mindegyike akart nyerészkedni.

A rosszhiszeműség megtalálható az egyik oldalon, a saját példámat ismertetve talán érhető lesz.

Négymillió forintra volt szükségem lakásvásárláshoz 2007-ben, amelyet a speciális körülmények miatt szabad felhasználású jelzáloghitel igénybevételével tervezhettem.

Megnézve az ajánlatokat, azt láttam, hogy forint alapon 10-12 százalékos kamatozású, míg svájci frank (CHF) esetén 5,45 százalékos kamatozású hitelt ajánlottak a bankok.

Az árfolyamkockázatot 5-6 évre visszamenve vettem figyelembe. Így CHF alapú kölcsönt vettem fel 25 évre.

2011-ben kiderült, hogy a bank 2 hónapra vásárolt 4,5 százalékos kamatra annyi CHF-et, amennyi nekem kellett, így biztosította a hitel devizarészét. A 2 hónap után visszafizette vagy elszámolta a CHF-t. Tehát ez már nincs sehol, a havi törlesztéshez meg nem vesz CHF-et nekem, hanem a saját árfolyamán kalkulál törlesztőrészletet.

A bökkenő az, hogy ha 25 évre igényelte volna, akkor kb. 15-16 százalékos kamattal kellett volna nekem továbbadnia.

És jön a választásom. Ha ezt látom: forinthitel 10-12 százalék, CHF-hitel 15-16 százalék, plusz az árfolyamkockázat, akkor tényleg olyan hülye vagyok, hogy devizahitelt veszek fel?

Az akkori ismereteim alapján véleményem szerint én jóhiszeműen jártam el.