rss      tw      fb
Keres

Politikatudósok

„A 90. trianoni emléknapra, június 4-re való felkészülést a tradicionális jobboldal nem kívánja átadni Vonáéknak, és a Magyar Hírlapban a programot Fricz Tamás ismertette. Mint Mozgalom indul a magyar igazságért című cikkében megírja, a Szent István-bazilika előtt Tőkés László is beszédet mond majd, és a megemlékezés egymillió aláírással megerősítve szerinte elvezethet a trianoni diktátum erkölcsi felülvizsgálatához, mivel ’kényszeríthetik’ az Európai Bizottságot és az Európa Parlamentet az üggyel való foglalkozásra.”

Ezt írja a Vasárnapi Hírek.

Sokadik értesülésünk az évek során arról, hogy Fricz Tamás, akit egykor, a szakma nagyobb dicsőségére, politológusnak neveztek (az erőteljesen jobboldali fajtából), régóta átváltott ugyanazonoldali mozgalmárba („Ha másképp nem megy, utcára az előre hozott választásokért!”)

Érdektelen, hogy a jobboldali skálán hová tájolta be magát ő, és hová helyezik őt mások. Fricz Tamásnak régóta semmi köze (ha volt valaha) a politikáról való elméleti gondolkodáshoz, még kevésbé bármiféle kutatáshoz. Sőt már ahhoz a „médiapolitológiához” sincs köze, amelyet Magyarországon a közvélemény a politikatudománnyal azonosít.

Így aztán elképesztőek azok az összeesküvéselméletek, amelyek annak kapcsán látnak napvilágot, hogy Körösényi András, a Politikatudományi Intézet igazgatója menesztette Fricz Tamást, a „jobboldali politológust”. Például Galló Béla (szintén politikatudós) értékelése, amely így szólt: „Viszont véleményem szerint [Körösényi] elkezdte a politikai profiltisztítást, ami valóban… nem a jobb-baloldal dimenzió mentén alakul, hanem a Fideszen belüli ellentétek is nyilvánvalóvá váltak. Ezáltal az előbb… úgy aposztrofált tény, hogy a kirúgott Fricz Tamás a Fideszen belül az úgynevezett plebejus irányzathoz tartozik. Körösényi András az eddigi írásai és megnyilvánulásai alapján nem osztja ezt a nézetet a Fideszen belül.”

Ráadásul az intézet igazgatója Galló Béla szerint „egyszerűen a baloldallal (s)incs kibékülve”. Csak azt nem mondta meg Galló Béla, aki régóta keringő hírek szerint Szili Katalin elméleti és stratégiai kútfeje, hogy melyik baloldallal nincs kibékülve Körösényi. Mert ha azzal, amelynek képviseletében Galló a következő mondatokat volt képes leírni politikai elemzés címén:

– „Gyurcsány szűk öt év alatt sem tanulta ki a kormányzás - egyébként nem könnyű - csízióját, noha fáradtságot nem ismerve, szorgosan kommunikál, zajong és zakatol. Nem tudja, de teszi, merthogy merni persze meri.”

– „Gyurcsánynak is érdeke lenne, hogy helyzetét átgondolva, minél előbb politikai pihenőre térjen: türelmes pártjának és önmagának ne okozzon több kárt ismeretei és önismerete hiányosságaival.”

– „Ő már megbukott, az MSZP talán még nem.”

– „Nem sikerült neki eltérő élethelyzetben lévő társadalmi csoportok különböző érdekeinek kiegyensúlyozása, összeegyeztetése” – (klasszikusan szép mondat a régi kádárista „politológiából”).

– „…hallgatják Gyurcsány jól hangzó, de legtöbbször csak a tetteket helyettesítő szóvirágait, vagy csendre intik az MSZP-t kispárttá zsugorító elnöküket”.

– „Felelős kormánypárt nem engedheti, hogy a megmosolygásig elhiteltelenedett kormányfő vállán hagyja nyugodni a hatalom terhét.” (Lehet tovább szemezgetni itt.)

Szóval ha ezzel a baloldallal nincs kibékülve Körösényi, akkor a dolog rendben van. És ha nincs kibékülve azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének kutatójától politikai elemzésként, de akár publicisztikába foglalt véleményként is csak ilyen mondatokra futja, akkor Körösényi Andrással végre olyan igazgató került az intézet élére, aki tudja, mi a különbség a politikatudomány művelése és az akarnok politikacsinálás közt. Aki tudja, hogy ahogy a hétköznapi életben is beteg dolog pártpolitikai vonzalmak alapján tájékozódni, egyenesen megbocsáthatatlan, ha a tudomány művelésére hivatottak is eszerint osztályozzák önmagukat és kollégáikat.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!