rss      tw      fb
Keres

Libération: Kis moszkvai per Budapesten



Un petit procès de Moscou à Budapest című írásában – alcíme: A volt miniszterelnök összeesküvés áldozata – Florence La Bruyère, a Libération című francia napilap budapesti tudósítója a Gyurcsány-ügyről számol be.


Visszatért az a korszak, amelyről azt hittük, végleg letűnt: a politikai pereké. Orbán Viktor, az ország erős embere dörzsölheti a kezét. Első számú politikai ellenségét és legfőbb riválisát, a volt szocialista miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet tegnap „hatalommal való visszaéléssel” vádolta meg a köztársaság államügyésze. A volt kormányfő mentelmi jogát szeptember végén szüntette meg az országgyűlés, ahol a populista jobbolda a mandátumok kétharamdával rendelkezik.

Gyurcsány Ferencet azzal vádolják, hogy nem a megfelelő formában tett közzé ajánlati felhívást egy kaszinóprojektre a Budapesttől ötven kilométerre fekvő Sukorón. A művelet, amelyben külföldi befektetők is érintettek, 2008-ra nyúlik vissza. A kis ökopárt, az LMP nyújtott be elsőként panaszt 2009-ben, mert úgy vélte, az ügyletnél nem vették figyelembe az ajánlati felhívások átláthatóságára vonatkozó törvényt és a környezeti hatástanulmányokra vonatkozó kötelezettséget. 2010-ben a szocialisták elvesztették a hatalmat. A kaszinó tehát sohasem született meg.

Ami nem akadályozta meg az államügyészt, Orbán pártjának hű apparatcsikját, hogy úgy ítélje meg, „a sukorói kaszinó bűnügye” a magyar államnak 1,3 milliárd forintos (5 millió eurós) veszteséget okozott. Minthogy tények nincsenek, az ügyészség megpróbált bizonyítékokat fabrikálni, megpróbált hamis vallomásokat kicsikarni tanúkból. Például Császy Zsoltot, az állami vagyonkezelő egyik igazgatóját, aki az állam és a beruházók jogi szerződéseit ellenőrizte, három hónapra bebörtönözték. „Az ügyész emberei, akiket ’politikai komisszárként’ használtak, azt akarták, hogy valljam be, én a [zsidó származású – a Libération szerkesztőjének megjegyzése] amerikai üzletember, Ronald Lauder érdekeit képviseltem, elszabotáltam a szerződést és elárultam hazám érdekeit! Először azt hittem, viccelnek, és valami hidegháborús filmet parodizálnak az ötvenes évekből”, mondta a jogász a Libérationnak. Börtöntartózkodása alatt Császyt, a Fidesz – a ma hatalmon lévő párt – alapító tagja, amelyből akkor lépett ki, amikor a párt populista irányt vett, folyamatosan költöztették egyik cellából a másikba. „Más fogvatartottak, akiket nyilván megfizettek, hogy engem megfélemlítsenek, néha oda-odaszóltak nekem: ’Vigyázz, mert még le találsz esni a lépcsőn.’ Azt hitték, zsidó vagyok. Az egész ügynek van egy erős antiszemita hangsúlya.” Császy azonban tartotta magát, és végül kiengedték.

Orbán sohasem bocsátotta meg Gyurcsánynak, hogy vereséget szenvedett [tőlük] a 2002-es és 2006-os választáson. Feltételezések szerint Orbánnak az a szándéka, hogy olyan büntetésre ítéltesse riválisát, amely több évre kizárja a választhatóságból.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!