rss      tw      fb
Keres

Ismét a hatalmi arroganciáról


A minap Rétvári Bence „humorizálása” adott alkalmat elmélázni erről, de mint az alábbi hír mutatja, akár minden napra jut egy „gyöngyszem”.

A Népszabadság adott hírt kedden L.Simon László sajtótájékoztatójáról. L.Simon, Fidesz-képviselő, a Parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke hétfőn – „stílszerűen rendezve” – a Központi Nyomozó Főügyészség elé hívta össze az újságírókat, hogy előadja, „följelentést nyújtott be a nyomozó hatóságnak a kormány által megszüntetésre ítélt Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) működésével kapcsolatban”.

Hogy mi olvasható a „bűnlajstromban”, azt nem ismételném meg, akit érdekel, elolvashatja a megadott linkre kattintva, mint ahogy a felmerült „vádakra” vonatkozó ellenvetések is elolvashatók ugyanott. Itt és most a közlés körülményeire szeretném felhívni a figyelmet. Az érdekel, ami L. Simon László bölcsészt, tanárt, számos könyv szerzőjét, íróembert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadóját, mellesleg szőlész-borász mérnököt, momentán a Parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnökét, aki néhány napon belül a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöki székében Jankovics Marcellt is váltja, vajon mi indította arra,  hogy miután feljelentést tett egy közalapítvány ügyében, ne érje be ennyivel. Ne elégedjen meg azzal, hogy erről egy közlemény jelenik meg, hogy ezt elolvassa vagy meghallgatja mindenki, aki akarja. Vajon mi vezényelte, amikor fontosnak tartotta, hogy személyesen elballagjon a Központi Nyomozó Főügyészség épülete elé, hogy ezzel teremtsen „díszletet” is az „előadáshoz”.

Természetesen a kérdésem költői, mert nyilvánvaló, hogy ez az eset is a politikai erőfitogtatást példázza és a politika kriminalizálását célozza. Ne legyünk naivak, nem véletlen történésekről van szó. A megfélemlítés a jelenlegi kurzus napi eszköztárában előkelő helyet foglal el, és láthatóan a jó ízlés sem korlátozza a nemzeti együttműködés rendszerének politikusait, hogy arcukat adva a dologhoz, kreatívan megtalálják a módját annak, hogy a politikának ezt az üzenetét is közvetítsék.

A „díszlet” tövében különösen anakronisztikus lehetett hallani azt a megjegyzését a feljelentőnek, hogy „nem akar prejudikálni, nem is jogász, és ha a büntetőeljárás nem állapít meg törvénysértést, kész megkövetni a közalapítványt és annak elnökét.”

Na igen, legfeljebb majd megállapítják, hogy nem történt törvénysértés. Talán nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, a megkövetés külsőségei szerényebbek lesznek. Elég lesz hozzá egy közlemény is, aki akarja, majd elolvashatja.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!